– När jag ser ministerns svar blir jag oroad. Det finns inga uppgifter om konkreta åtgärder och risken är nu att fler ungdomar i Skaraborg kommer att dö, menar Cecilia Widegren.

FAKTA: Fentanyl

Sjukvården använder ofta plåster som sätts på kroppen och som långsamt utsöndrar läkem..

FAKTA: Fentanyl

Sjukvården använder ofta plåster som sätts på kroppen och som långsamt utsöndrar läkemedlet under några dagar. På så vis fås smärtlindring under lång tid. Det kan även ges som intravenöst narkosmedel. Fentanyl uppfanns i Belgien på 1950-talet och har använts inom sjukvården sedan 1960-talet.

I narkossammanhang ska det bara ges av erfaren narkospersonal som är väl förtrogen med intubationsteknik.

Fentanyl har använts som missbrukardrog sedan 1970-talet, från början mest i medicinska kretsar. Flera heroinmissbrukare avled i Sverige år 2003 efter att ha provat drogen. Sångaren och artisten Prince avled av en överdos av fentanyl. I missbrukarkretsar är fentanyl känt som "Drop dead" och nu ökar alltså användningen i Skaraborg.

Området har redan haft sitt första dödsfall efter att en kvinna satt på sig fentanylplåster och lagt sig i ett solarium. Värme förstärker effekten.

– De som distribuerar den är mycket snabba på att ändra en liten beståndsdel, så att man kan undvika narkotikaklassning. Alliansen har därför velat ha en familjeklassificering, så att man kan fatta ett snabbt beslut om kombinationen ändras, menar Cecilia.

Ett annat alternativ är att man använder samma system som i USA, då stoppar man försäljningen under ett år medan preparatet testas.

– I klartext säger man att det är narkotika innan man slagit fast detta. Men systemet krockar lite med svensk lagstiftning, vilket en jurist borde titta på.

Oroande utveckling

I ministerns svar skriver Strandhäll att även hon är oroad över utvecklingen på det här området och att man måste agera snabbare mot nya preparat.

Men det framgår enligt Cecilia inte hur regeringen tänkt lösa detta.

– Jag tycker att ministern blir mig svaret skyldig på min idé om familjeklassificering. De röstade emot förslaget när vi lade fram det i riksdagen, men vi får inte veta hur de tänker lösa det istället.

Annons

Riksdagsledamoten tycker helt enkelt att arbetet går för långsamt och att regeringen borde lyssna på de personer som dagligen jobbar med det här inom tullen, polisen och socialtjänsten.

Diskuterat med tullen

Cecilia har också fört samtal med Tullverkets personal och diskuterat problematiken med dem.

– De här drogerna är väldigt små och det är mycket svåra att upptäcka när de smugglas in. Vi måste våga tänka utanför boxen och bli tuffare, varje liv vi kan rädda är givetvis något positivt, säger moderaten.

Det här är inte heller ett problem som är koncentreras till storstäderna, utan missbruket finns definitivt här också. Marlene Andersson Wikman på polisen konstaterar dessutom att det ökar i vårt område, precis som i övriga delar av landet. I dag har olika varianter av fentanyl slagit ut heroinet som den dödligaste drogen.

En idé man diskuterat är också att ta hjälp av elevhälsan för att upptäcka ett missbruk tidigare.

Stal preparat

Nyligen stal också en kvinna som gick en introduktionsutbildning på ett äldreboende i Mariestad också preparat av den här typen. Men en utredning avslöjade henne.

Det har också hänt att personer stulit använda plåster på sjukhus och vårdinrättningar.

Polisen varnar nu för att använda drogen.

– Det är ungdomar i Skövde, Falköping, Skara och Tidaholm som står i krogkön och använder den här typen av preparat, inte missbrukare i vanlig mening. Det här är en tydlig trend som pågår just nu, menar Cecilia Widegren.

Det är ett mycket starkt smärtstillande medel som bland annat ges till cancerpatienter. Preparatet är hundra gånger starkare än morfin och femtio gånger starkare än heroin.

– Det är totalt livsfarligt att använda eftersom det krävs mycket små doser för att riskera livet.

Läs drogen skördar liv: