Gustaf Aulén var teolog och kompositör inom kyrkomusik. Det mest kända han skrivit är musiken till Fädernas kyrka och Guds kärlek är som stranden. 1962 instiftades en fond i hans namn då han överlämnade en penningsumma som samlades in på hans 80-årsdag.

Det första priset delades ut 1962 till Sven-Erik Bäck. Andra pristagare under åren är Eric Ericsson, Egil Hovland, Sven-David Sandström och Jerker Leijon. Det sista priset gick till Reibjörn Carlshamre, domkyrkoorganist i Skara. Pengarna i fonden är nämligen förbrukade i och med årets utdelning.

– Det finns så många kompetenta kyrkomusiker så det är lite tråkigt att inte fler kommer att få den uppmuntran och inspirationen som priset innebär, säger han.

Komponerar

Priset ges till dem som gjort särskilt goda insatser inom nykomposition av sakral körmusik eller på annat sätt främjat kyrklig körverksamhet. Motiveringen för Reibjörn Carlshamre lyder:

”Reibjörn Carlshamre har under devisen "Andra komponerar – jag bara hittar på!" visat vikten av en kyrkomusikers och körledares eget arrangerande och notskrivande, för sina egna behov.

Reibjörn skriver för rörelsen – för kyrkosångarna, vare sig de är enbart kvinnor, enbart män, 10 eller 40 korister. Vår store föregångare, Johann Sebastian Bach, gjorde så – skrev för sina behov.

Detta är ett arbete värt att uppmuntras, och – skicka inte varje alster till notförlagen!”

Del av jobbet

Motiveringen sammanfattar Reibjörns syn på sitt egna komponerande väl.

Annons

– Jag ser mig inte som kompositör – det är så pretentiöst. Jag skriver musik utifrån de behov jag har och i litet format. Det är ett redskap i mitt jobb, säger han och förklarar att improvisation och nyskapande är en viktig del i vardagen som organist.

Han har komponerat kyrkomusik sedan 1990-talet och det ingick i utbildningen till kyrkomusiker att läsa satslära, harmonilära och kontrapunkt, grundstenar i komponerandets konst.

Han har bland annat skrivit en psalm till Skara stifts 1000-årsfirande till Christina Lövestams text, musik för särskilda tillfällen och gudstjänster och till sångarläger för barn.

– Jag vet styrkorna och svagheterna i kören som ska sjunga och kan skriva musik som passar just dem och tillfället, säger han.

Bonus

Det han skriver ser han som bruksmusik, lite som en prästs predikan för en specifik söndag. Den skrivs för det tillfället och inte för att ges ut i en bok.

– Det är bara en bonus om stycket sjungs igen eller att andra som har hört musiken vill använda den i sina körer, säger han och tillägger att några kompositioner finns utgivna på Wessmans förlag.

Överraskad

Reibjörn fick ta emot Gustaf Aulénpriset under Sveriges Kyrkosångsförbunds stämma i Västerås förra fredagen. Priset består av diplom, motivering och ungefär 10 000 kronor.

– Det är kul att bli uppmärksammad och det var överraskande. Jag blev alldeles tyst i telefonen – och det brukar inte hända – när de ringde och sa att jag skulle få priset ungefär en månad innan prisutdelningen, säger han och skrattar.

Vad pengarna ska användas till har han inte bestämt ännu.

– Jag ska lägga undan dem och grunna lite. Det ska bli något riktigt extra, säger han.