På midsommardagen den 23 juni på kvällen och på söndag den 24 juni på förmiddagen sänds filmen ”Hanna och 214 sorters potatis” på SVT1. Filmen handlar om 91-åriga Hanna Biljer som har ägnat sitt liv åt potatis. Hon har odlat potatis sedan 1930-talet och på sin gård vid Hornborgasjön har hon odlat över 200 sorter. Hon bor idag på ett äldreboende i Timmersdala, men hon har inte slutat odla potatis på sin gård för det.

Det har skett som en insats för att rädda gamla sorter till eftervärlden. Hennes kulturgärning har uppmärksammats av många och hon har i många sammanhang fått berätta om sin verksamhet. Många av hennes potatisar finns idag på evighetsarkivet i Alnarp och dessutom finns sällskapet Hannas knölar för potatis intresserade.

Sören Eklund har följt Hanna Biljer under ett par år och filmat henne, i helgen visas resultatet på SVT.
Foto: Privat

I dokumentären ”Hanna och 214 sorters potatis” får vi möta Hanna och hennes arbete i potatislagret och på åkern. Här skildras också en vårlig träff där hon tillsammans med likasinnade genomför en vandring i det västgötska haglandskapet med kreatur och rik växtlighet.

– Hanna Biljer är en underfundig och humoristisk människa. Det är spännande att ta del av hennes tankar och hennes arbete, säger filmaren Sören Eklund, Ardala.

Nu får hela Sverige ta del av Hannas tankar och underfundigheter. Sören Eklund har under ett par år följt Hanna med sin kamera. Tillsammans med Sven-Erik Falk från Skara har han sammanställt materialet till den dokumentär som SVT nu visar.

Annons

I filmen Hanna Biljer får också tillfälle att tala om traditioner och vikten av att vårda både landskap och dialekter. Själv talar hon en genuin västgötska och på den lägger hon ut sina tankar både om potatis och om andra företeelser i livet.

Ibland talar hon med andra människor, men lika ofta tänker hon högt under arbetets gång, eller småpratar med katterna som gör henne sällskap. ”Hanna och 214 sorters potatis” skildrar en människa som haft en livsuppgift och som gjort skillnad.

Läs mer om Hanna Biljer: Kärleksfullt om en jordig knöl