Varje år korar tidningen Land lantbruk 50 personer som gjort avtryck under året. I sällskap med kungen, Stefan Löfven och programledaren Linda Lindorff finns också lantbrukaren Thomas Johansson, Gisslagården i Borgunda på plats 39. Det är hans egen film om sin far Eric som gett honom den platsen.

Filmen har fram till idag fått över 10 000 visningar på Facebook. I kommentarsfältet beskriver människor hur de rörts till tårar efter att ha sett filmen.

Eric är 89 år. Demensen har smugit sig på och han bor idag på äldreboendet i Stenstorp tillsammans med sin fru men kommer ofta och besöker gården som de drev i många år.

Vid ett av besöken i somras ville Eric som vanligt gå en promenad upp för backen, hans favoritplats, där han suttit många gånger och funderat, samtidigt som han blickat ut över den vidunderliga utsikten.

— Vi satt på bänken och pratade en stund. När vi knallade hemåt tog jag upp mobiltelefonen och filmade pappa och lade upp den på mitt Facebookkonto. Att den kunde få sådan genomslagskraft kunde jag aldrig tro, säger Thomas.

Trots att ingen säger något i filmen berör den. Thomas sambo Gisela Wass tror att en förklaring till succén är att det som är vardag för dem, livet nära naturen och djuren, är exklusivt för andra.

— Samtidigt är detta väldigt laddat för oss som har lantbruksbakgrund. Alla jordbrukare ställs inför det här en dag, att de ska flytta från gården. Eric flyttade till Gisslagården när han var tre år och bodde här fram till flytten till äldreboendet för ett år sedan vilket var en stor sorg. Eric hann aldrig skapa sig ett nytt liv utan gården är fortfarande hans liv, förklarar hon.

Det framgår tydligt av filmen. Eric rör sig vant bland djuren, sträcker fram sin hand för att möta deras nyfikna mular, väjer med automatik för komockan i gräset. Inte ens gårdens tjur får honom att backa undan utan han gör som han troligtvis alltid har gjort, fortsätter lugnt sin promenad genom flocken.

År 1961 tog Eric över gården efter sin far och hade tillsammans med sin fru smågrisproduktion och mjölkkor. Mjölkproduktionen avvecklades senare och det blev köttdjur istället.

Gisela och Thomas har fortsatt med köttdjur och så har de spannmål och grönsaker med ekologisk inriktning.

— Pappa känner igen sig. Han går gärna en runda i ladugården och i svinhuset. Skulle jag sätta en sopkvast i händerna på honom vet han precis vad han ska göra, säger Thomas.

Kommer det besökare till gården tar Eric gärna med dem upp i backen och berättar om hur livet på gården var förr, kanske om ett av hans första minnen när han som fyraåring fick vara med och lägga stenmurar.