Nästa helg bjuder på tävling i den fartfyllda grenen inom westernridning som kallas för reining. Sporten har sitt ursprung i USA och är westernridningens motsvarighet till engelska dressyrridningen.

Det beskrivs som en fartfylld och utmanande ridsport som passar såväl gammal som ung.

– Den är lika kul att se på som att utöva. Publiken tjoar och countrymusiken ljuder ur högtalarna. Lördagskvällens klasser bjuder på Sveriges bästa proffsryttare och stämningen är lättsam och härlig. Publiken samlas på läktaren eller baren och  hejar på sin favoritryttare. Desto högre tillrop och visslingar desto bättre, det är mottot på en reining-tävling, skriver Swedish Reining Horse Association i ett pressmeddelande.

I reining rider man olika mönster i galopp, på lösa tyglar och med en hand. Ryttaren ska kontrollera hästens alla rörelser och hästen ska villigt låta sig guidas genom mönstret. Alla hästar kan användas till att rida reining men på en högre tävlingsnivå är en american quarterhorse eller american painthorse mer lämpad då de är framavlade till ändamålet. En av de mest kända manövrarna inom reining är slidestop där hästen gör ett snabbt stopp och glider på sina bakben. För detta har hästarna speciella bakskor vilka är lite längre än vanliga hästskor.