Redan i fredags började matkommittén laga mat till festbordet. Sedan samlades den gruppen vid middagstid dagen efter för att förbereda festen.

Det gällde att laga all mat och inte minst smycka lokalen i Eritreas färger.

- Även maten är ju färgglad, skojade Tuibe Tasfazgi, en av de ledande i föreningen. Spenaten är starkt grön, linserna röda och potatisen gul.

Vid femtiden började lokalen fyllas och efter ett par timmar var alla stolarna upptagna. Musiken donade och kvinnorna dansade och sjöng sitt hemlands sånger.

För 30 år sedan

Annons

De första eritreanerna kom som flyktingar till Sverige i slutet på 1980-talet. Det var oroligt i hemlandet, som då låg i konflikt med grannlandet Etiopien.

– Det var inte lätt för flickorna, konstaterar Tibe Tasfazgi. De fick inte studera och blev ofta bortgifta redan i 12-13-årsåldern,

Annat är det idag:

– I dag måste de ha fyllt 18 år för att få gifta sig,

Men än i dag kommer flyktingar från Eritrea. De som kom för 30 år sedan är väl etablerade och har jobb.

Weini Semere och Yordanos Alemseged tillhör de yngre i kvinnoföreningen. Båda sitter i dess styrelse.

Båda har utbildat sig till undersköterskor och jobbar i hemvården Skara.

Vegetarisk buffé

När gästerna kom till festen, såväl kvinnor som män men framförallt barn, möttes de av det uppdukade bordet med tiotal olika rätter:

– Allt är vegetariskt eftersom vi är mitt inne i fastan, berättar Tibe.

När maten var avklarad började dansen. Kvinnorna dansade ringdanser i sina vackra dräkter. Även dessa var färgglada, en festkväll som denna. Först närmare midnatt skingrades man efter en lång och rolig afton tillsammans.