Juniperus hade sin premiär under fredagskvällen och kommer under några augustikvällar frammana en värld, där närmast magiska gestalter tar plats mellan enarna och avtecknar sig mot horisonten.

– Jag vill locka fram enens själ och har också hämtat inspiration från hällristningar. Jag vill skapa tecken och stora former i ett landskap som kontrasterar, berättar Gun Lund.

Till sin hjälp har hon Västsveriges skickligaste dansare och musikern Palle Dahlstedt.

– Min musik har jag skapat med utgång från själva platsen , dess historia och material, säger Palle Dahlstedt.

Annons

Han spelar musiken live och använder trädmaterial från enar och även metall med tanke på hedens militärhistoria.

Inspirerats av heden

Gun Lund har under många år velat göra denna föreställning. När hon passerat Axevalla hed har hon inspirerats av denna magiska plats, av de böljande kullarna och enarnas parad.

– För två år sedan började jag samla på mig material på allvar och under det senaste halvåret har arbetet varit mer intensivt, berättar hon.

Hon tog kontakt med Palle Dahlstedt som hon arbetat med under många år och han har legat ute på heden och tagit upp ljud från enar som gnisslar i vinden.

– Det är mycket improvisationer så den ena föreställningen blir inte den andra lik.

– Jag vill ta heden i besittning för ett ögonblick och dansarna rör sig genom alla nivåer i olika abstraktioner. Jag utgår från platsen och skapar former och rörelser. Det är konstens underbara magi.