Han tar emot i de nybyggda kontorslokalerna på Hospitalsgården ett stenkast från Scan. Till det yttre ser byggnaden fortfarande ut som en stor tegellada, men inuti är det ljust och luftigt. Där det för sju-åtta månader sedan var ett höloft finns nu ett öppet kontorslandskap och en kaffehörna.

— Vi flyttade in för tre veckor sedan. Det är lite skillnad mot förut när vi satt i en källare på 45 kvadrat och en takhöjd på 1,85. Här är det tolv meter i tak och en väldigt skön atmosfär, menar Peter Johansson.

Men även om det är lugn stämning i lokalen har alla anställda fullt upp. PNP Conexx, som gör stålhallar, har flera projekt i gång. I Skara bygger företaget just nu Brandts nya bilhall och ett nytt lager till Werners gourmetservice. Man har gjort två hallar till Rosenkildes företag och två ridhus i Götene-trakten.

Men det är inte bara i Skaraborg som PNP Conexx har uppdrag, företaget jobbar i hela landet. På en del platser är man även delägare i fastigheten som Bygg-Max i Falköping och i Skene.

Den positiva utvecklingen syns på omsättningen. Företaget har på bara några år gått från 2 miljoner kronor år 2014 till 65 miljoner i fjol.

Annons

— I år räknar vi med att omsätta runt 90 miljoner, säger Peter Johansson, som är en av fyra delägare i företaget.

Christer Emmersjö, Peder Löwhagen och Niklas Werner är de andra tre.

— Det är förstafemman i Skara IK, säger Peter Johansson och syftar på laguppställningen i mitten på 80-talet.

Han konstaterar att mycket i deras mentalitet påminner om ett idrottslag. Där finns anfallarna (säljarna) och försvaret (projektutvecklarna), det finns en laganda och en tävlingsinstinkt.

— Och så känner vi varandra ganska väl.

Allt detta bidrar till företagets framgångsrecept:

— Snabbhet i beslutsfattandet och materialet som vi använder. Det gör att vi kan montera tusen kvadratmeter isolerat färdigt tak på en dag, något som annars tar flera veckor, förklarar Peter Johansson.

En annan lösning som underlättat är plintsystemet, som innebär att man kan montera en hel hall och först därefter gjuta plattan. Plintarna behöver inte heller transporteras, utan gjuts på plats med hjälp av en utvecklad teknik med platspåsar. Allt detta bidrar till att man inte behöver lika många montagelag. Det som normalt kräver 40 montagelag kan nu hanteras med åtta-tio lag.

Framgångarna för PNP Conexx har också inneburit att företaget behövt nyanställa och nyligen växte personalen på kontoret från sex till nio.

Men så mycket större än så här, det vill man inte bli.

— Nej, då krävs en helt annan organisation med många fler anställda på kontoret. Målet är att få företaget att fungera, förklarar Peter Johansson.