Läs mer: "Stoppa nättrollen"

Eleverna från Helenaskolan deltog under onsdagens event på Knistad Herrgård. De representerar framtiden och fanns på plats för att vara med om Camilla Rickstrands och Erik Lundgrens föreläsningsserie Skaraborgs Sessions. De fick mingla med många tunga namn inom näringslivet.

Jacob Backhaus, Mathilda Hansson, Ella Regstorp, Noah Törnqvist och Tilda Hellgren går alla Helenaskolans spetsutbildning i matematik, fysik, biologi och kemi.

De har på sin fritid tävlat som Team Dahlénium och varit framgångsrika.

– Vi deltar i världens största innovations- och tekniktävling för ungdomar, förklarar eleverna.

De tävlade första gången 2016 då de kom tvåa i kvalet. 2017 vann de kvalet och tog sig vidare till den Skandinaviska finalen i Oslo.

– Där gick det riktigt bra och vi ska representera Sverige i Ungern i en slags final där 50 länder och 70 lag deltog.

Annons

Varje år är det ett nytt tema och förra året var temat "Problem som kan uppstå mellan människor och djur", då gjorde eleverna ett reflexband till kor.

Det var efter att 40 kor hade dött i samband med en trafikolycka utanför Hjo och en brandbil kört rakt in i en koflock. Brandbilens förare hade blivit bländad av ett mötande fordon och korna syntes inte i mörkret.

– Det här var en lätt lösning på problemet, eftersom det enkelt går att fästa på djurens halsband.

Ett av momenten i tävlingen var att bygga en legorobot, den blev programmerad för att lösa olika uppdrag på en bana under tidspress.

– Den har blivit korad till en av Sveriges bästa legorobotar, säger Jacob Backhaus.

Han fick också ställa morgondagens företagares fråga till ex-statsministern. Och föga överraskande handlade den om Kina.

Jacob Backhaus undrade om kinesiska borde vara ett lika självklart språk som engelska i den svenska undervisningen.

– Ja, absolut, menar Fredrik Reinfeldt, som under sin föreläsning beskrev Kina som den nya utmanaren på den ekonomiska marknaden.

– Kina vill bygga den nya sidenvägen med utgångspunkt från Beijing.