Eva-Lill Nilsson har sin ateljé i Vreten Edhem, det före detta församlingshemmet i Vreten. Här både bor och arbetar hon med sin konst och har gjort så sedan 2008, då hon flyttade hit.

Överallt i det stora huset hänger bilder, och på nästan alla finns tranor som ingår i konst och miljöprojektet 1000 Tranor för Livet.

– Jag målade de första år 2005 och nu är jag uppe i 930 stycken. Jag tänker att kan jag måla 1000 tranor, handlar det inte bara om bedriften, som innebär stor uthållighet, utan tranan är vald för sitt symboliska värde. Den finns i alla världsdelar, och flyger över alla gränser.

Varje konstverk för Eva-Lill in på en lista med namn, storlek, år och antal tranor.

– Jag har hittills gjort 116 målningar med en total yta av 62 kvadratmeter. Det här projektet handlar om uthållighet, att åstadkomma någonting omöjligt bara för att se om det går.

Eva-Lills bilder är fyllda med geometriska figurer som cirklar och kvadrater. Många av verken hör ihop med flera i en grupp där motiven går in i varandra.

– Om man tänker sig livet som sfärer, så händer något i skärningspunkterna, när människor och idéer möts. Cirklarna är, precis om tranorna, symbolbärande och står för oändlighet och andlighet, det materiella kontra det immateriella.

En kombination av måleri och miljömedvetande utmynnade i projektet kring tranor.

– Vi har fått bort miljögifter som DDT och Freon, men ännu hotas miljön på många sätt. Inte minst genom klimatförändringen. Om vi inte gör något kommer mycket att vår naturliga miljö att försvinna. Hungersnöd och konflikter är redan verklighet för många människor, inte minst för världens 65 miljoner flyktingar, säger Eva-Lill och fortsätter:

Annons

– Vi har gjort gigantiska fel när haven fylls med plast och insekterna minskar. 70 procent av allt insektsliv är borta enligt vissa undersökningar.

Idén föddes när Eva-Lill läste boken Sadako och de tusen papperstranorna av Eleanor Coerr. I den verklighetsbaserade boken skildras hur den efter Hiroshima strålsjuka flickan Sadako Sasaki, i sin sjuksäng viker papperstranor.

Enligt japansk folktro, så får den som viker 1000 papperstranor se sin högsta önskan slå in. Sadako dog 1955, men papperstranorna har därefter blivit en symbol för fred och mot atombomben.

– 1000 Tranor för Livet är ett samtidskonstprojekt som ingen gjort tidigare, ett helt unikt politiskt utspel. Diskussionen som vi har idag fanns knappt för tio år sedan och då tänkte jag på vad jag kan göra som målare.

– Om jag kan måla 1000 tranor, så kan vem som helst göra vad som helst. Förändra sitt liv och få ett bra liv där man värderar relationer framför materiella ting och växa som människa genom att delta i kulturlivet på olika sätt.

Eva-Lill Nilsson utbildade sig under 70-talet till konstnär vid KV i Göteborg och Forum i Malmö. Hon har haft mängder med utställningar och var ansvarig för att starta utställningsverksamheten vid Binnebergs tingshus och har också jobbat som gymnasielärare.

Vid sidan om tranorna målar hon naturmotiv som bin eller vattenspeglingar.

– Jag vill ju måla annat också.

Tavlorna med tranor kommer inte att säljas förrän Eva-Lill är klar.

– Jag har inget slutdatum, men nu börjar jag närma mig slutet på projektet och funderar på hur jag skall presentera det hela. Jag vill inte säga något bestämt ännu, men det kommer att behövas en stor lokal.

– Frågan jag ställer är: Kan vi göra omställningen till ett fungerande liv på jorden där människan ingår i en helhet? Det finns mängder med människor som jobbar för detta. Jag är bara en röst, men den här rösten heter 1000 Tranor för Livet.

Hot