Eric Andersson från Lugnås vikarierade på Kriminalvårdens häkte i Mariestad i över ett år för att sedan söka en intern grundutbildning hösten 2016. Det skulle ge honom en fast tjänst där - men det tog stopp.

Chefen har visserligen i ett uppföljande samtal sagt att hon trodde att Eric kunde få svårt med de fysiska testerna. Men det finns inget noterat om detta vid den intervju som gjordes med honom, konstaterar arbetsdomstolen.

Istället handlar anteckningarna om att han utvecklats sämre än många andra.

Annons

Eric Andersson som då vägde 159 kilo mot 92 i dag, väntade på en gastric by pass operation som han skulle genomgå några månader senare. Enligt honom kände chefen till den kommande operationen.

Av utbildningen blev det alltså ingenting och anställningskontraktet löpte ut i september förra året och förlängdes inte.

Kräver 150 000 kronor

Efter att ha blivit nekad utbildningen tog Eric Andersson omedelbart kontakt med sitt fackförbund, If Metall, som försökte nå en förlikning med Kriminalvården. If Metall ansåg att de skulle ersätta honom med 150 000 kronor. Men de kunde inte enas och fallet gick alltså vidare till Arbetsdomstolen som tog upp fallet. Förbundsjuristen Marie Nordström som företräder Eric Andersson menar att diskrimineringen låg i att Kriminalvården inte ens låtit honom försöka göra testerna.

– Vi ser olika på det som inträffat. Kriminalvården hävdar att anledningen till att han inte antogs till utbildningen inte hade med övervikten att göra. De hade andra förklaringar som har med hans person att göra, sa hon.

Marie Nordström var optimistisk inför domen som alltså meddelades i dag.

Men arbetsdomstolen gick på kriminalvårdens linje och IF Metall får nu också betala statens rättegångskostnader på 180 000 kronor.