Det är Lillemor Olsson tillsammans med dottern Evelina som driver Lia in fashion på Marumsgatan i centrala Skara. Den kreativa duon blev utsedda till årets handlare på företagarfesten och vi kände att det var dags för ett snack.

Horn och spetstrosor

Det är svårt att beskriva Lia in fashion med ett enstaka ord. Butiken säljer kläder så väl som inredning, där till exempel jakttroféer ingår.

— Vi har ett varuhustänk med fem avdelningar. Det finns en nordisk avdelning, en retroavdelning, en casual-avdelning som är lite mer vanlig, en trendig avdelning och en avdelning med underkläder, förklarar Lillemor.

Den ovanliga blandningen med allt från 1800-talsmöbler till moderna klädesplagg skapar en väldigt speciell och annorlunda atmosfär.

— Alla som kommer in här ska kunna hitta något som passar dem, säger Evelina.

Har blommat ut

Det hela började för nio år sedan. Lillemor hade då haft sin butik Limax of sweden där hon skräddarsydde i skinn i över tio år och där Evelina mer eller mindre har vuxit upp.

Annons

— Jag är utbildad dekoratör från Katedralskolan och när jag var 20 år startade vi Lia in fashion, berättar Evelina.

Till en början var det mer av en klassisk dambutik med festplagg. Sedan dess har konceptet växt till något helt annat.

— Vi har verkligen blommat ut.

Lillemors intresse för skinn och jakt blandades med Evelinas passion för retrostilen och tillsammans med en känsla för trender har det hela vuxit fram till något nytt och eget.

Bjuder in männen

Det var först när butiken flyttade från en mindre central lokal till den nuvarande för fyra år sedan som de olika avdelningarna kom in i bilden. I nuläget finns det bara en avdelning som lyser med sin frånvaro, nämligen den för män.

— Vi har precis börjat sälja kalsonger och dörren för att ta in kläder för män är öppen, säger Lillemor.

Även om det inte funnits några herrkläder i sortimentet tidigare berättar de att killarna som varit inne har visat ett stort intresse för butiken.

— Tjejerna brukar säga att deras pojkvänner aldrig varit så tysta i en butik förut. De går runt och kikar på alla grejer, säger Lillemor.

Trivs i Skara

De har tidigare haft tjej- och shoppingkvällar med andra lokala butiker.

— Det är viktigt att man hjälps åt inom handeln, säger Lillemor.

De trivs i Skara och att expandera ligger därför inte i familjeföretagets framtidsplaner. Då riskerar de att tappa helheten som gör butiken till deras egen.

— Vi är en stor del av Lia, säger Evelina.