Skaraborgs Läns Tidning

Annons

”En rätt skrämmande bild”

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Lyckad kombo när jazztrio mötte blåsorkester

Fredagskvällens jazzkonsert på Rosers blev en högtidsstund för de närmare 200 besökarna. Att kombinera pianisten Jan Lundgrens trio med de 22 musikanterna i blåsorkestern Göteborg Wind Orchestra var ett lyckokast.

Ägaren: "Hade nästan gett upp hoppet"

Alla som har husdjur kan vittna om vilken plats en hund eller katt kan ta i en familj. Därmed är det inte svårt att föreställa sig sorgen när en fyrbent familjemedlem plötsligt försvinner - och glädjen när den dyker upp igen.
– Jag kunde inte tro att det var sant, säger Ingegerd Jansson som efter tre månader fick tillbaka sin älskade Roffe.

Succédebut av Amanda Ahlm i SDHL

Inför den här säsongen flyttade Amanda Ahlm från Skara till Örnsköldsvik för att börja på hockeygymnasium.
På fredagskvällen debuterade hon i landets högsta serie – och gjorde både mål och assist.
– En riktigt härlig känsla i hela kroppen, säger 16-åriga forwarden efter 7–4-segern hemma mot Leksand.

Skara HK:s sköna revansch: "Vi lovade oss själva"

Utklassat för en vecka sedan.
Nu studsade Skara HK tillbaka och tog en nödvändig seger hemma mot tabelljumbon Hellton.
– I dag spelar vi som ett lag jämfört med förra matchen, säger niomålsskytten Linus Bergholtz.

Wagyukött produceras utanför Skövde

Markus Lindström föder upp japanska wagyudjur på familjegården utanför Skövde, något som visat sig vara svårare än vad han trott.
Trots motgångar är han ändå glad att de startat produktionen, arbetet med wagyudjuren har lett in familjeföretaget på en ny väg.

Gymnastikfest när sjätte Skaraborgscupen avgjordes

På lördagen gick den sjätte Skaraborgscupen av stapeln. I år stod Skövde gymnastikförening som värd för tävlingen, som lockade drygt 300 gymnaster.
– Skaraborgscupen är ett bra sätt att få våra yngre gymnaster att börja tävla där det inte är på så blodigt allvar, säger tävlingsledaren Anna Wiklund.

Björn grillar så att andra gillar

Vinter eller sommar spelar ingen roll. Björn Pennheim grillar året om. Dessutom så intressant att han har 27 000 följare på Instagram.

Ny förberedande kurs för blivande poliser

Nu kan det startas förberedande utbildningar vid folkhögskolor i regionen för att möjliggöra för fler att kunna utbilda sig till polis. Högskolan i Borås börjar utbilda poliser nästa år.
Artikel 2 av 17
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan