Skaraborgs Läns Tidning

Annons

”En rätt skrämmande bild”

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

”Ingen Volvo-fabrik har gjort en så här kraftig ökning så här snabbt förut”

6 000 exemplar av den nya trecylindriga bensinmotorn har hittills producerats på Volvo Cars-fabriken i Skövde. Nästa år trappas produktionen upp.
– Det är både spännande och nervöst, säger produktionschefen Joakim Svensson.

Nu kommer värmen tillbaka – superväder nästa vecka

Det blir superväder i hela Skaraborg nästa vecka. Enligt SMHI kan värma stiga upp mot 30 grader.
– Mitten av veckan och framåt är det tema sol och höga temperaturer som gäller, säger SMHI-meteorologen Henrik Reimer.

Somriga småkakor: Är de små får man ta två!

Sommar, kanske semester och sommarlov, då kan det bli en del fika. Småkakor är en favorit här hemma, de går snabbt och lätt att göra, och är de små, ja då får man ta två!

Sommarens bästa bilderböcker

I sommar tipsar kulturredaktionens Josefin Jansson om de bästa bilderböckerna.

Fordonsexpert om framtidens bilar: ”Tekniken är överlägsen”

Debatten kring självkörande bilar, som nu också testkörs på svenska vägar, har vuxit sig starkare under de senaste åren. Fordonsexperten Mikael Wickelgren tror att juridiken sätter stopp för helt autonoma bilar i trafiken under de närmaste tio åren.

Emmylou travade in hemmasegern för Persson: "Det största för mig hittills"

Amatörtränaren David Persson fick fira på hemmaplan.
Under lördagens Trippeltravsdag vann hans häst Emmylou V75-2.
– Det är riktigt häftigt att vinna då, när det är så många man känner som är där, säger han.

Storfavoriten höll i Axevallalöpningen

Trippeltravets andra dag, V75 och lördagens huvudlopp Axevallalöpningen.
Då var det förhandsfavoriten som höll.
Milligan's School tog en klar seger i loppet.

Elin drabbades av mördarbakterier och riskerade att dö: ”Nu är jag hungrig på livet”

Att amputera fingrarna var värre än benen. Elin Rantatalo har gått sitt livs tuffaste match men fick behålla livet. Nu vill hon peppa andra.
- Nästa sommar kommer jag att gå ut med hunden.
Artikel 2 av 17
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan