Annons

”En rätt skrämmande bild”

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Hej!

Artikeln är en del av vårt premiuminnehåll, vill du fortsätta läsa klicka nedan.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Polisen varnar för liga som slår till mot äldre

Polisen går nu ut med en varning angående en liga som riktar in sig mot åldringsbrott som härjar i Sverige just nu.

Integrationspolis föreläser i Skara

Ulf Boström är Göteborgs enda integrationspolis. I april kommer han till Skara för att prata om integration, segregation och extremism.

Katedralskolan är årets UF-skola

Skaraborgs regionala mässa för unga företagare är nu igång. I eftermiddag är det prisutdelning men redan nu har Katedralskolan i Skara fått ta emot utmärkelser. Bland annat som årets UF-skola.

Vuxenutbildningen kan flytta tillbaka till Katedral

Vuxenutbildningen har huserat i SLU-huset i Skara i omkring två år. Men nu kan en flytt tillbaka till Katedralskolan vara aktuell, för att spara pengar. Hyreskontraktet går ut vid årsskiftet och lär inte förlängas.

Johannas bebisar förväxlades

När Johanna Johansson, från Floby, födde sina tvillingpojkar visade det sig att en av dem, lilla Rune, hade hjärtpåverkan. När barnet skulle undersökas tog läkarna fel och kontrollerade istället Ivar. Men sjukhuset får ingen kritik.

Tidningen räddar det oplanerade påsklovet

Saknas planer för påsklovet? Lugn. Vi har samlat samtliga aktiviteter i en lista dag för dag.

Till slut fick Jens från Gudhem sitt pris

Det var en del turer fram och tillbaka.
Men på fredagen tilldelades så lastbilschauffören Jens Larsson från Gudhem priset för rådigt ingripande 2017 av Samhällsskydd Mellersta Skaraborg.
– Han har gjort en insats som ganska säkert var livsavgörande för en annan person, säger nämndens ordförade Dan Hovskär (KD).

Museijärnvägen rasar igen över byggplanerna

Föreningen Skara-Lundsbrunns järnvägar har många gånger kritiserat planerna på nya bostäder vid stationsområdet och tagit varje tillfälle till akt. Nu rasar de igen, denna gång över den reviderade detaljplanen som Skara kommun tagit fram.
Artikel 2 av 17
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan