Skaraborgs Läns Tidning

Annons

”En rätt skrämmande bild”

”En rätt skrämmande bild”

Hur blir framtidens svenska jordbruk? Ulf Claesson, mjölkbonde och ordförande i Falköpings mejeri, ser en del utmaningar för kommande generationer bönder. Han skulle önska att jordbruksnäringen fick högre status i Sverige, att det blev mindre byråkrati och han efterlyser ett större förtroende från banker och kreditbolag.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Långläsning: Den svenska maten

Den svenska livsmedelsproduktionen ska öka. Det har riksdagen bestämt. Men hur kan svenskarna börja äta mer svenskt? Vad ligger på tallrikarna i de offentliga köken? Vad tycker mjölkbonden och kunderna i livsmedelsbutiken?

Västgötaproducerat går hem

Fazer Kvarn marknadsför sina produkter med att spannmålen kommer från Västgötaslätten. Det verkar gå hem. Omsättningen ökar och det finns planer på att expandera.

Mer svenskt kött i butikerna

Större delen av det kött som säljs av de stora livsmedelskedjorna är svenskt och andelen ökar.

Kunderna vill ha lokalproducerat

Bryr sig kunderna i butiken om ifall maten är från Sverige? Ja, det verkar så.
— Det är jättestort. Det lokala är mycket större än det ekologiska, säger Lennart Ek, butikschef på Coop Extra.

”Jag vill ju ha svenskt”

Bryr du dig om var maten du köper kommer ifrån?

Mer grönt och svenskt kött i skolrestaurangen

Fläskköttsgryta, frukostkorv, tandoorikyckling... I Västerhöjdsgymnasiets restaurang är det svenskt kött som serveras. Magnus Hallberg, arbetsledare i köket, upplever att många av matgästerna är både kunniga och engagerade i vad som ligger på tallriken.
— Det märks mer och mer, säger han.

Stärkt kompetens ska främja inköp av svenskt

Regeringen vill att kommuner och andra myndigheter ska bli bättre på upphandling av livsmedel. Upphandlingsmyndigheten har fått i uppdrag att stärka deras kompetens. Syftet är bland annat att stötta svensk livsmedelsproduktion.

Nästan bara svenskt kött i storköken

Det omfattande arbetet med att ställa tydliga djurskyddskrav i upphandlingen lönade sig. Idag är det nästan bara svenskt kött som serveras i skaraborgska kommuners storkök, 95 procent eller mer på vissa håll.
— Det är fantastiskt bra siffror, säger Lena Orrvad, som ledde kött- och charkupphandlingen.

Stor padelsatsning i lilla Lundsbrunn

På ett fält strax utanför Lundsbrunn, har ett gäng entusiaster med gemensamma krafter byggt en anläggning för den alltmer populära sporten padeltennis.
– Vi har bara haft öppet i tre veckor, men har redan 125 registrerade användare, säger Göran Hjalmarsson, som är en av delägarna.

Patient löpte amok på sjukhuset – slog sönder flera rutor

En patient löpte amok inne på sjukhuset i Skövde och slog sönder flera fönsterrutor. En väktare fick jaga mannen innan han kunde gripas på marken med handfängsel.

Sålde ur luckan på Åsle tå – så är planen för att rusta kulturminnet

30 bilar öppnade bakluckan på Åsle tå-parkeringen på lördagen.
Det var andra gången det ordnades baklucke-loppis vid tån.

16.00: Vi sänder studentbalen i Skövde live

I dag är det dags! Här kan du se studentbalen i Skövde live.

Här är hela artikelserien om relationsvåldet i Skaraborg

Våldet finns överallt, i alla typer av familjer. I artikelserien om våld i nära relationer får vi möta Sofia och Alexandra som levt under våldsamma förhållanden, myndighetspersoner och vårdpersonal som möter våldet i sitt yrke samt kommunerna som bör, men inte alltid tar sitt ansvar.

Vindkraft dominerar fortfarande när det gäller förnybar energi

Intresset för solel ökar kraftigt, men det är en annan förnybar energikälla som väntas utgöra grunden för att nå de nationella målen för energipolitiken.
– Som det ser ut i dag måste vi ha vindkraft för att vara förnybara, säger Martin Johansson, analytiker vid Energimyndigheten.

En sjömans grav på obebodd ö

Gravar från äldre tid kantar alla kuster, också dem som inte längre ligger vid vattnet på grund av landhöjningen. Innanhavet Vänern är inget undantag.
Det konstaterar Christer Westerdahl i en nytt strövtåg i vår historia.

Översättaren får ordet – Stephen Farran-Lee

Till vardags är Stephen Farran-Lee förläggare på Natur & Kultur, men när han läste Niels Fredrik Dahls roman "Mor om natten" blev han så förtjust i boken att han bestämde sig för att översätta den själv.
Artikel 2 av 17
Långläsning: Den svenska maten
Tillbaka till startsidan