Under fredagsförmiddagen blev tidningen kontaktad av en elev på Katedralskolan. Det hade varit slagsmål på skolan, påstod han, och han vågade inte gå tillbaka. Polisen hade även kallats till platsen. Skolans rektor Thomas Edlund hade däremot en annan bild av det hela, som han presenterade strax efter det inträffade.

— Jag vågar inte svara på vilken omfattning det handlar om, men enligt det jag har fått höra så diskuterades det högljutt och sen ska en elev ha ramlat, säger Thomas.

”Ringer alltid polis”

Enligt eleven ska det ha rört sig om ett bråk mellan två personer, som blödde i ansiktet efter att slagit varandra. Han såg en tjej gå emellan, för att sen berätta för personalen i receptionen som då ska ha ringt polisen.

— Vi ringer alltid polisen i liknande situationer, för när något väl händer så går det fort. Den här gången var polisen däremot bara här och vände, berättar Thomas och fortsätter.

— Tjafs blir det alltid, en skola är en skola, men vi tar ändå allt på största allvar, även om det skulle visa sig vara ett låtsasbråk.

Känner sig otrygga

En annan elev som blev ögonvittne till bråket har också kontaktat tidningen. Även hon beskrev händelsen som blodig och brutal.

Annons

— Det var blod överallt. Ungefär 15 personer stod och kollade på när en kille misshandlade en annan, berättar hon.

Slagsmålet ska ha utspelat sig vid sidan av skolan, där lastbilarna levererar maten. Det är inte första gången som det bråkas på skolan; i februari ägde en misshandel rum i skolans matsal, med både slag och hugg med vasst föremål. Båda eleverna som tidningen varit i kontakt med beskriver hur de är oroliga över att gå till skolan.

— Det har pågått under en lång tid. Jag trivs inte i skolan och tror inte jag går tillbaka på måndag, säger killen.

— Det är en laglös skola.

Den andra eleven berättar hur hon knappt vågar gå ensam från lektionen för att gå på toa.

— Man känner sig inte trygg längre och vi får inte reda på någonting. Det var samma sak med det som hände i matsalen. Vi får ingen information och det är ingen som kollar hur vi mår.

”Eleverna är trygga”

Rektorn Thomas Edlund känner inte igen den bild av skolan som eleverna målar upp.

— Vi har det inte stökigare och bråkigare än på någon annan skola, och eleverna är helt trygga på skolan.

Varifrån eleverna får sin oro kan han inte svara på, men menar att de alltid tar tag i problemen som uppstår. Att det skulle vara en brist på information stämmer enligt honom inte.

— Om de känner att de missar information kan det vara på grund av att de inte är på plats när informationen ges, säger rektorn Thomas Edlund.