Modedesign är en ettårig grundutbildning i sömnad på Axevalla Folkhögskola. Kursdeltagarna jobbar under två terminer med att lära sig allt från mönsterkonstruktion och sömnad till modehistoria, materiallära och modeteckning.

I kursen ingår också många studiebesök där deltagarna får åka runt och besöka olika företag, skolor och kulturplatser. Den största resan i år var till Modemässan i Köpenhamn. Två veckor under våren får eleverna tid att praktisera. Det finns möjligheter att vara i klädaffärer och på tillverkningsföretag men också på arbetsplatser som Operan i Göteborg och Astrid Lindgrens Värld.

Med kunskaper från grundkursen kan man söka vidare till en separat distansutbildning på 50%. Där jobbar man mycket hemma, men träffas också åtta gånger under året för att få inspiration till de projekt man arbetar med. Deltagarna från denna kurs kommer också delta på modevisningen med sina resultat från året som gått.

Utbildningarna har elever från närområdet, som Skövde, Tidaholm och Lidköping, men också Stockholm, Skåne, Orust och Umeå.

På fredagskvällen väntar en utställning med konst, kläder, mönsterkonstruktion, info, fika och mycket mer. Catwalken är höjdpunkten då kursdeltagarna själva mannekängar och visar sina kläder. Deltagarnas outfits kommer i en blandning av stilar och influenser

– Var beredd på kappor i härliga färger, diskobyxor, klänningar, stilrena skjortor och mycket, mycket mer, hälsar eleverna.

Annons