Elever som går på ett gymnasieprogram har prov och inlämningar lite då och då. Det är de sammantaget som ligger till grund för deras betyg. Går man på IB, International Baccalaureate, är det tre veckor det sista året som är de viktiga.

– Vi har prov och inlämningar också, men de visar mest hur vi ligger till, säger Emma Kotka.

Sedan i februari har de haft tid att repetera det de lärt sig under två år.

– Det första året på IB är ett slags förberedande år där man lär sig engelska ordentligt. Vi läser mycket matte också eftersom den är på högre nivå, säger Emma Kotka.

Välja ämnen

All undervisning är i princip på engelska och under det första året läser de alla ämnena.

– I januari första året väljer man vilka ämnen som man vill läsa i tvåan, säger Lies van Laere.

Det finns fem grupper med olika ämnen där man väljer ett i vardera gruppen. Det sjätte ämnet får man välja fritt. Det har varit väldigt krävande att gå på IB och periodvis har det varit väldigt stressig, men de ångrar inte sina val.

Annons

– Det är en väldigt bra klass där vi stöttar och hjälper varandra. Det är ingen konkurrens eftersom det inte är våra lärare här i Skara som sätter betygen, säger Lies van Laere.

När andra haft till exempel sportlov har de varit på skolan och pluggat.

– Det är lite mysigt att vara här med klassen på loven. Vi har tagit oss igenom det här tillsammans, säger Lies.

Vänta på svar

Alla andra får sina betyg på studentdagen men inte eleverna på IB. De får vänta tills i juli innan de vet hur det gått på deras exams som rättas internationellt. I månadsskiftet augusti september hålls en ceremoni där de får sina International Baccalaureate diplomas.

– Nu kan man inte göra så mycket utan det är bara att vänta, konstaterar Lies van Laere.

I juli kommer hon också att få svar på om hon kommit in på universitetet. Hon har sökt Internationella relationer och organisationer på två universitet i Holland.

– Utbildningen där är på engelska och bredare än vad den verkar i Sverige. Det skulle kännas konstigt att börja plugga på svenska nu, säger hon.

Emma har också planer på att åka utomlands efter studenten. Allt är inte i lås ännu, men förhoppningen är att hon och kompisen Julia ska åka till Australien för att jobba och resa. De vill vara backpackers, surfa och se kängurur.

– Det känns bra att ha en så bra grund i engelskan när vi ska resa. Jag funderar också på att vara au pair i USA och då kommer jag också att ha nytta av engelskan, säger hon.