Under milt tumult springer eleverna ut från den rökfyllda bussen medan Carl Aaby-Ericsson som leder övningen ropar till dem att ta det lugnt och se upp för trappstegen.

– Man såg ingenting och fick nästan panik. Det var skönt att komma ut och få frisk luft, säger Orshina Nissan och Silvia Lawanhomi, när de samlat sig en stund.

– Men det är bra att vi har provat hur det verkar, nu är vi lite mer förberedda om något händer på riktigt.

Övningen som ska simulera en brand i en buss, är en av åtta stationer som sjundeårseleverna från Rydskolan fick besöka i projektet Personen bakom uniformen.

– Det är andra året som vi genomför en sådan här dag. Förra året arrangerades det på en skolledig dag, Men i år har vi lagt in det i skolplanen så att alla kan vara med. säger fritidsledaren Ninweh Abraham som är initiativtagare till projektet.

– Att det är just årskurs sju beror på att vi tycker att det är en bra ålder för att börja bygga på relationerna mellan ungdomar och tjänstepersoner.

Totalt deltog ett 70-tal elever under dagen på Hasslums övningsfält då de fick träffa poliser, ambulanspersonal, bussförare och brandmän för att kunna sätta sig in i deras vardag.

– Det är viktigt att man lär känna varandra, åt båda håll. Både personen bakom uniformen och ungdomen bakom kepsen, säger Ninweh Abraham.

I en av övningsfältets många byggnader provade Raihanah Moradi och Mojgan Zahraie på hur det känns att rökdyka. Under ledning av brandmannen Magnus Johansson fick de med övertäckta rökdykarmasker och brandslang bege sig in i byggnaden för att hitta en person.

Annons

– Håll ihop och släpp aldrig slangen för den visar vägen ut, förmanade Magnus innan de försiktigt började treva sig fram bland trappor och dörrar.

Efter en stunds sökande hittades offret, en docka som Raihanah och Mojgan med gemensamma krafter skulle bära ut.

– Den var tung och svår att bära och att man inte såg något gjorde det inte lättare. Men det var ett roligt experiment och något som vi aldrig gjort förut, tyckte de båda efteråt.

Dagen var uppskattad av både elever och tjänstepersoner.

– Om inte något speciellt händer, så kör vi igen nästa år med de som går i sjunde klass då, avslutar Ninweh Abraham.