Relaterat: De är bäst på att styla en ko

Joel Karlsson har redan målet inställt. Nästa år ska Uddetorp försöka knipa ännu en seger i skol-SM i showmanship. Då får nämligen naturbruksskolan behålla vandringspokalen.

– Tävlingen har hållits sedan 2008 och ingen har vunnit tre gånger i rad. Det vore häftigt, menar han.

Joel är en av de fem elever som ingick i Uddetorps lag, som också bestod av Emelie Johansson, Adam Aunack, Olivia Ottosson och Rebecka Larsson Guttman. Under tävlingen, där fem lag från fyra skolor gjorde upp om segern, testades deltagarna i flera olika moment: exteriörbedömning, teoretiskt prov, klipp och styling av kviga samt visning av kviga.

Hur kommer det sig att ni på Uddetorp är så duktiga på detta?

– Vi har väldigt intresserad lärare. Båda Malin och Liliane peppar oss, förklarar Joel, som ansvarade för visningen av kvigan, något som inte är helt enkelt.

– Det gäller att vara med och tänka efter före. Dessutom behöver du lära känna djuret på bästa sätt, säger han.

Då kan man tro att Uddetorps-eleverna skulle ha en fördel när tävlingen gick på hemmaplan, men icke.

– Nej, vi var ute på praktik i fyra veckor för skol-SM så vi har inte tränat med de här djuren. De var nya för oss precis som för de andra deltagarna, konstaterar Joel Karlsson, som har medverkat på mindre ko-utställningar under det gångna året.

Annons

Att få tävla på Uddetorp slår dock hans tidigare erfarenheter.

– Det är roligt att få representera skolan och visa vad man själv kan. Det var helt klart roligare att tävla på hemmaplan när klasskompisarna kommer och kollar, så får man visa vad man brinner för. Det gav lite extra boost.