Två elever åtalades för att ha misshandlat en annan elev på Katedralskolan i början av februari. Nu har tingsrättens dom fallit där en av eleverna frikändes för brottet. Den andra eleven i 15-årsåldern dömdes för misshandel till ungdomstjänst i 50 timmar. Han ska också betala skadestånd till brottsoffret, som också är en gymnasieelev på Katedralskolan.

Annons

Enligt åklagaren ska misshandeln ha skett med flera knytnävsslag och slag eller hugg med kniv eller annat vasst föremål i Katedralskolans matsal.

I utredningen om misshandeln framkom det att den målsägande och den dömde haft en konflikt om en tjej. De hade bråkat innan de gick i matsalen, då kom folk och drog isär dem. Den misshandlade eleven blev sedan attackerad i matsalen och fick slag i ryggen, huvudet, magen, halsen och ansiktet. Efter misshandeln hade han ont och fick flera sårskador och svullnader. Han hade ont i ögat i flera månader efteråt och vågade inte gå ut ensam efter händelsen.

Erkände slag

Eleven som dömdes erkände att han gett den misshandlade ett par knytnävslag i magen i skolans matsal. Men det var för att han utanför matsalen skallats av eleven och i matsalen tio minuter senare blev han angripen igen, så det handlar om nödvärn menar den dömde. Han förnekar att han haft en kniv eller liknande i handen. Men alla andra vittnesuppgifter och skadorna på den misshandlade styrker att ett vasst tillhygge har använts av den dömde och att det var han som attackerade.

Eleven som frikändes förnekade hela tiden brott, han var bara i närheten när bråket skedde. Han som blev misshandlad minns inte om han fanns i matsalen då, däremot är han säker på vem som slog honom och attackerade med kniv. Därför blev den ena eleven frikänd, då det inte är ställt inom allt rimligt tvivel att han gjort sig skyldig till misshandel.