Besökaren kan prova på att komma till Valhall i livet efter detta, göra hantverk, få håret fixat på vikingavis eller se arkeologiska experiment.

Vikingarna Henrik Sjöberg och Louise Magnusson testar spelbrädet i Ekehagens vikingaspa.

För tusen år sedan fanns det vikingar på Falbygden. Det vittnar flera lämningar och fynd om, inte minst de båda halshuggna männen som hittades på köttorget 2016.

På lördag och söndag levandegörs tidsperioden i Ekehagens forntidsby. Ett 40-tal vikingar demonstrerar vikingarnas liv både till vardags och fest.

– Vi vill att besökaren ska göra en tidsresa på riktigt, vi är otroligt laddade, säger Egil Josefson som är verksamhetsledare och arkeolog i Ekehagen.

Arrangemanget är till för både barnfamiljer och en vuxen historiskt intresserad publik.

Vikingarna i Ekehagen kommer från flera föreningar som samarbetar med forntidsbyn. Ute på ängen kommer Västgöta hird från Falköping att gestalta Valhall och gudarnas träningsplats Idavallen där man kan få prova på svärd, yxkastning, spjutkastning och olika lekar.

Inne på järnåldersgården kommer föreningarna Uraks och (H)järnstollarna från Mark att hålla i brödbak för barn, visa olika textila hantverk, laga mat, smide och mycket mer.

Dessutom genomförs också flera arkeologiska experiment med bland annat järnframställning av rödjord och kolning.

Inne i gårdens hus kommer museipedagogerna Louise Magnusson och Sofie Delcomyn att hålla ett vikingatida spa i miniformat för den som vill bli fin.

Annons

– Vi kommer att göra tidsenliga håruppsättningar med pärlor, bjuda på kall fruktdryck och berätta sagor, berättar Louise.

– Glöm inte våra fantastiska salvor, påminner Sofie. Båda sjuder av entusiasm.

I samband med guidningen vid lunchtid bjuds besökaren in till ett kort skådespel om brytningstiden mellan hedendom och kristendom på Falbygden.

Föreställningen heter ”Spelet om Guves dotter” och utgår från runstenen Olsbrostenen som står i Åsarp. Om det inte är eldningsförbud kommer ett gravbål i full skala att brännas under föreställningen.

– Det blir en föreställning med både spänning och glimten i ögat, förklarar Egil Josefson som både medverkat i manusskrivning och deltar i föreställningen.

Provligg en vikingagrav. Så här såg de första kristna gravarna under vikingatiden ut. Exempelvis Kata i Varnhem hade en likadan grav. Under Levande vikingatid i Ekehagen visas både kristna och hedniska begravningsritualer.
Vikingen Henrik Sjöberg slår upp vin vid spelbrädet medan Louise Magnusson fixar hans hår i Ekehagens vikingaspa.