Adrian hade kunnat dö av hamburgaren från McDonalds i Skara, där hans föräldrar menar att restaurangen skrapat bort osten från en cheeseburgare och sedan sålt den som en vanlig hamburgare . Adrian har nämligen en svår form av mjölkproteinallergi och kan inte äta ost. Men trots det fanns ostrester på hans hamburgare.

Kommunens miljöenhet riktade kritik mot restaurangens rutiner, efter en inspektion. Man var bland annat kritisk till hur vanliga hamburgare och hamburgare med ost på sig låg på samma bricka, och därmed kunde komma i kontakt med varandra.

Uppföljande inspektion

Annons

Nu har en uppföljande inspektion gjorts, för att se om kraven som sattes av miljöenheten följs.

— De har inte överklagat föreläggandet och nu har inspektörerna varit på en uppföljningsinspektion. Då gick man igenom kraven och kontrollerade hur man hanterade brickorna med hamburgarna på olika brickor så att något sånt här inte ska kunna ske, berättar miljöchefen Christina Marmolin.

Ett andra krav handlade om att tydligare information kring allergier, där man ber gästerna att säga till personalen.

— Det har de också gjort. Man har följt våra krav på förändring.

Ärendet färdigt

För miljöenhetens del så är ärendet nu färdigt.

— Det är ju så att vi kommer ha en kontinuerlig tillsyn på den här verksamheten, och kommer att följa upp hela tiden för att se till att de följer de krav som ställs. Vid den senaste tillsynen kunde vi ju då konstatera att det var väldigt städat och fint där. Vi är väldigt positiva för hur det har gått och för att man på McDonalds har tagit till sig och åtgärdat, säger Christina Marmolin.