Det handlar om en rad åtalspunkter och tre olika skadestånd.

Mannen döms för vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, narkotikabrott, ringa narkotikabrott, våldsamt motstånd, rattfylleri, hot mot tjänsteman och skadegörelse.

En av händelserna inträffar på Järnvägsgatan i Lidköping den 10 mars. En patrull stoppar en bil där passagerare ska ha uppträtt störande.

Våldsamt motstånd

22-åringen gör då våldsamt motstånd och ytterligare poliser måste kallas till platsen. Tillsammans med ordningsvakter lyckades man till slut få in honom i polisbilen.

Där började han under färden hota en av poliserna.

– Oavsett hur länge ni låser in mig så kommer jag någon gång komma ut. Jag ska då sticka ihjäl dig, sa han bland annat.

När han visiteras hittade man tre tabletter med narkotikaklassade tarmadol.

Händelseförloppet resulterade i fällande domar för hot mot tjänsteman, våldsamt motstånd och ringa narkotikabrott.

Narkotikabrott

Den 18 januari 2018 tas han än en gång när han kör bil utan körkort på Skaraborgsgatan i Skara. Han är dessutom påverkad av cannabispreparat.

Därför döms för grov olovlig körning, drograttfylleri och ringa narkotikabrott.

Körde på gångbana

Den 26 maj 2018 observerades 22-åringen vid Kapellgatan i Falköping när han körde motorcykel. Dessutom hade han 9,39 gram cannabisharts, 6 stycken tabletter alprazolam och 9 stycken tabletter MDMA, som är narkotika.

Den 31 maj samma år körde han mc på nytt vid Trinnöjegatan.

Annons

Polispatrullen fick dock avbryta förföljandet vid Hjelmarsrörsgatan, då mannen svängde in i hög fart på en gångbana där flera personer befann sig.

Det gör att han även döms för vårdslöshet i trafik.

Men redan den 25 maj hade 22-åringen gjort sig skyldig till skadegörelse, då han på samma gata slagit ut två rutor på en polisbil och orsakat skador för över 11 000 kronor.

Narkotikabeslag

Vid husrannsakan i 22-åringens bostad den 13 juni återfanns under hans säng den mängd MDMA som omfattas av domen. Samtidigt togs också redlinepåsar och en våg i beslag, dessa fanns i en magväska i sovrummet.

Mannen har förklarat att han visste att det var narkotika, att han hittat drogerna i en buske utanför sitt bostadshus och att han tagit hand om den för att undvika att barn i området fick tag i den. Det var också skälet till att han gömde dem under sin säng

Men tingsrätten tror inte på hans förklaring.

Fängelsestraff

22-åringen förekommer sedan tidigare i belastningsregistret. Han dömdes den 17 mars 2017 till två månaders fängelse för stöld, snatteri, häleri och ringa narkotikabrott, brott begångna under 2016. Dessförinnan dömdes han den 11 december 2014 för rån, grovt olaga hot, olaga tvång, stöld, ringa narkotikabrott och olovlig körning, brott begångna under 2014.

Nu väljer Skaraborgs tingsrätt att döma honom till åtta månaders fängelse. Han ska dessutom betala tre olika skadestånd, bland annat för den sönderslagna polisbilen och till den hotade polisen.