Det var den 22 juli som David Ferrer och Fernando Verdasco möttes i den helspanska semifinalen av Swedish Open i Båstad. Läktarna var fyllda till sista plats och tv sände direkt.

Plötsligt avbröts matchen när en person tog sig in på planen, knöt sin hand och lyfte i en hälsning som av alla tolkas som en nazistisk hälsning.

"Hell seger", ropade mannen och vände sig mot de fyra läktarna, innan han avvisades av vakter.

Förnekar brott

Vid rättegången hävdade han att han visserligen gjort det som åklagaren sagt, men bestritt brott eftersom han inte uttryckt hot eller missaktning för andra folkgrupper. I vilket fall har det inte varit avsikten.

Mannen visade sig vara en Skövdebo i 20-årsåldern som utpekas som en av nazistiska Nordiska motståndsrörelsens gruppchefer. I samband med händelsen bar han en tröja med organisationens symbol tyrrunan.

Nu åtalades han vid Helsingborgs tingsrätt, misstänkt för hets mot folkgrupp.

– Genom detta agerande har han uppsåtligen spridit ett meddelande som uttrycker hot och missaktning för andra folkgrupper", skriver åklagaren.

Inga kommentarer

I ett uttalande för den nazistiska organisation han är knuten till har han beskriver att han egentligen var på en nöjestur.

- Men vi såg ju att det var mycket kameror på plats och jag tog tillfället i akt, heter det bland annat.

Nu döms han för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 60 dagsböter á 50 kronor.

Annons