2015 till 2017 omkom över 350 människor efter överdoser av fentanyl eller varianter av fentanyl. Under förra året dog 101 personer av drogen, de allra flesta under höstmånaderna.

Men nu ser det helt annorlunda ut.

Folkhälsomyndigheten konstaterar att man nu är nere på ett fall i månaden. Det kan givetvis vara så att försäljningen flyttat från öppna webbsidor till darknet, men där är kundkretsen betydligt mer begränsad.

– Vi har haft ett antal rättegångar som skickat väldigt tydliga signaler till säljare, köpare och langare. Det har gjort att många förändrat sina affärsidéer, risken är förstås att de säljer andra droger, säger riksdagsledamoten Cecilia Widegren.

Polisen ser minskning

Även polisen är av uppfattningen att försäljningen har minskat kraftigt, åtminstone på de öppna webbsidorna.

En orsak sägs vara är att ett stort antal fentanyldroger klassats som narkotika och flera som hälsofarliga de senaste åren.

Ett annat är att många tillverkare ställt inför rätta på grund av handeln.

Åtta dog

I våras dömdes två bröder för åtta fall av vållande till annans död. De hade via en webbsida sålt två olika varianter av fentanyl förpackat som nässprej.

Åtta personer använde drogen och dog.

Problemet är att männen har överklagat domen till hovrätten och att den därmed kan ändras. Skulle de frias är många oroliga för att nya aktörer dyker upp och att myndigheterna åker på ett bakslag i kampen mot droger.

Annons

Kunskapen om de enormt stora riskerna med drogen har också blivit betydligt större.

Starkare än heroin

Det är ett mycket starkt smärtstillande medel som bland annat ges till cancerpatienter. Preparatet är hundra gånger starkare än morfin och femtio gånger starkare än heroin. Och det är därför en mycket farlig drog att använda.

– Vi har haft dödsfall även i Skaraborg, berättade Marlene Andersson Wikman på polisen i en tidigare artikel

Värme ger effekt

Missbrukarna har förstått att det ger starkare effekt i värme och det dödsfall som inträffade i Skaraborg upptäcktes efter att en person avlidit i ett solarium med ett fentanylplåster på sig.

Nyligen stal också en kvinna som gick en introduktionsutbildning på ett äldreboende i Mariestad också preparat av den här typen. Men en utredning avslöjade henne.

Det har också hänt att personer stulit använda plåster på sjukhus och vårdinrättningar.

– Problemet är att det ständigt dyker upp nya trender. Problemet är att en kille eller tjej i exempelvis Skövde hellre röker på än att ta ett par glas med polarna, konstaterar Widegren.

Hon tycker dock att den nya trenden är positiv och hoppas givetvis på att den håller i sig.

Läs nära dö av fentanyl tre gånger

Läs nytt förslag i kampen mot nätdroger

Läs man dog av fentanyl, bröder åtalas

Läs agerar efter droglarm – många riskerar att dö

Läs ministerns kritik mot Widegren

Läs nu varnar polisen på nytt

Läs dödsdrogen ökar och skördar liv

FAKTA: Fentanyl

Sjukvården använder ofta plåster som sätts på kroppen och som långsamt utsöndrar läkem..

FAKTA: Fentanyl

Sjukvården använder ofta plåster som sätts på kroppen och som långsamt utsöndrar läkemedlet under några dagar. På så vis fås smärtlindring under lång tid. Det kan även ges som intravenöst narkosmedel. Fentanyl uppfanns i Belgien på 1950-talet och har använts inom sjukvården sedan 1960-talet.

I narkossammanhang ska det bara ges av erfaren narkospersonal som är väl förtrogen med intubationsteknik. Fentanyl har använts som missbrukardrog sedan 1970-talet, från början mest i medicinska kretsar. Flera heroinmissbrukare avled i Sverige år 2003 efter att ha provat drogen. Sångaren och artisten Prince avled av en överdos av fentanyl.