Men det är uppenbart att det inte är så längre. Senaste åren har det skjutits hej vilt i flera städer, bland annat Malmö.

Annons

Händelserna i Stockholm är bara ännu ett bevis på att något har förändrats i vårt land, men frågan är vad som har hänt och hur det ska kunna kännas lika tryggt som innan. Bara minuter efter att terrordådet i Stockholm skedde börjar det spekuleras i om det var en svensk eller en utländsk människa som körde lastbilen.

Givetvis drar den hetsiga debatten igång på sociala medier angående invandring, vi och dem. Men är det verkligen relevant?

Jag tycker inte det.

Vi lever i ett land där människor är missnöjda, svenska medborgare som asylsökande, pensionärer som unga. Polisen gör ett jättebra arbete i situationer som dessa, all eloge till dem. Men faktum kvarstår att människor är missnöjda, och att gripa personer innan de har lyckats utföra för grova brott är ett sätt att rädda situationen tillfälligt, men problemet finns kvar. Jag kommer på mig själv med att inte alls vilja åka till vissa städer i Sverige, landet som kändes så tryggt.

Samtidigt har jag inget svar på hur man ska göra för att minska missnöjet hos de som bor och vistas här. En sak är säker, det händer här och nu och något måste göras för att terrordåd och skottlossningar inte ska bli vardagsnyheter.