I det gamla förvaringsutrymmet i källaren har brandmännen byggt upp det de kallar för Traditionsrummet. Här hänger gamla brandkårsuniformer, som ser ut att vara redo för utryckning med den gamla hästdragna brandvagnen Sprutan. Det finns också en gammal skötselbänk för slangarna, och ett telegrafrum som ser ut såsom det kunde göra på 1950-talet.

Traditionsrummet är dock ingenting som är öppet generellt, utan visas främst i samband med att föreningar och andra grupper har utbildningar på brandstationen. Bara när räddningstjänsten har öppet hus kan allmänheten ta en titt på samlingen.

Allt arbete med traditionsrummet görs av brandmännen själva, och endast i mån av tid. Av den anledningen har projektet pågått i många år, och lär inte bli färdigt inom en snar framtid heller.

– Många som kunde saker om den gamla tiden har gått i pension, förklarar Räddningschef Hans Ingbert.

Han berättar om hur brandmännen ryckte ut under den tidigare delen av 1900-talet, om vilken utrustning och vilka arbetsuppgifter de hade. Han visar gärna upp samlingen, men tyvärr är han idag den enda som är riktigt insatt i den och kan svara på frågor.

Trots tidsbristen för att kunna engagera sig i samlingen finns det ändå planer på vad som mer kan göras. Ingbert vill till exempel gärna bygga upp ett gammalt ambulansutrymme, eftersom brandkåren tidigare ansvarade för även det området.

Annons

– Vi fokuserar mycket på att återge miljöerna, berättar han.

Det finns dock inga planer på att utvidga och använda samlingen som ett riktigt museum.

– Att bygga något vore inte rimligt. Vi har mest utnyttjat det utrymme som redan fanns, säger Hans Ingbert.