I en skriftlig fråga till civilminister Ardalan Shekarabi kräver hon att regeringen ger besked om ny landshövding i Västra Götaland. Stolen är tom sedan Lars Bäckström lämnade uppdraget i januari.

— De är nog inte så glada att jag har väckt frågan, säger riksdagsledamot Cecilia Widegren (M) om regeringens sena utnämning av landshövding i Västra Götalands län.

Varför dröjer det så länge tror du?

— De är oeniga i regeringen. Kan inte komma överens om ett namn.

Men kan man inte klara sig utan ett tag?

— Det skadar regionen. Vi har ingen som kan föra dialog och bygga nätverk.

Investeringar, näringsliv och kommuner drabbas av detta, menar Cecilia Widegren.

Hon föreslår en rad namn på företagare och politiker men även Bert Karlsson, Lotta Bromé och Galenskaparnas Anders Eriksson.

Bert verkar först inte så intresserad.

— Nej jag vet inte. Det där med att representera har jag ingen erfarenhet av, säger Bert Karlsson och verkar tänka på mingelpartyn med fina gäster under kristallkronor.

— Jag gillar ju att prata med vanligt folk på parkbänken.

Men en tredjedel av våra läsare har svarat i webbenkäten att de kan tänka sig dig som landshövding. Vad tror du om det?

Annons

— Jag varken tid eller lust, Men kanske kunde jag prova ett år. Det behövs en företagare. En entreprenör. Det går inte att bara tillsätta en massa misslyckade politiker. Eller titta på rikspolischefen. Det är ett bra exempel på att det går åt helvete.

Förre landshövdingen Lars Bäckström får dock godkänt från Bert. Om han själv skulle bli landshövding lovar han att ta itu med företagarfrågor och rätta till massor av saker som är fel i samhället. Till exempel sms-lån och oseriösa långivare som kräver högre ränta än 10 procent.

— Men de som är besvärliga och ifrågasätter systemet kommer aldrig de posterna, tror Bert Karlsson.

Cecilia Widegren vill ha ett riktigt svar på frågan om landshövding vid kommande frågestund i Riksdagen. Svaren som hon har hört från civilminister Ardalan Shekarabi i media de senaste dagarna är nonsens tycker hon.

— Vi är av naturen lite hemliga kring det här. Vi tillkännager det samma dag. Det är ett regeringsbeslut, säger ministerns pressekreterare Peter Skeppström till GT.

Han kan inte förklara för GT varför det dröjt så länge att utse landshövding.

— Det kan vara så att personer vi vill ha inte kan komma loss. Det finns mängder med skäl. Många faktorer spelar in.