Föredragen sker i samarbete med Västergötlands museum, kulturförvaltningen i Skara kommun och MEGA, samt med ekonomiskt stöd från Sparbanken Skaraborg/Sparbanksstiftelsen.

Bonnie Clementsson, författare och historiker vid Lunds universitet inleder den 19 september med att berätta om avslöjanden kring incest i Sverige 1680-1940. I början av 1700-talet var svensk rättspraxis bland Europas strängaste när det gällde incestbrott och dödsstraff verkställdes regelbundet. Vilka normer har legat till grund för samhällets skiftande inställning till incestuösa relationer? Även om incestdebatten i olika tider har dominerats av religiösa, moraliska och medicinska föreställningar, visar forskningen helt andra värderingar som ibland fått livsavgörande betydelse för utfallet av olika incestärenden.

Den 17 oktober gästas förbundet av Annika Sandén, författare och historiker vid Stockholms universitet. Sandén behandlar brott och bödlar i 1600-talets Sverige. Vem fick tjänsten att verkställa dödsstraff och kroppsbestraffningar, tömma dasstunnor, kastrera hästar, avliva hundar och dränka katter? Hur rekryterades någon till en sådan tjänst? Inget hederligt folk önskade sig detta. Vi får en inblick i stormaktstidens vardagsmänniska genom den ”undre” världen.

28 november är det dags för Livet, döden och De vänsterhäntas förening. Håkan Nesser, en av Sveriges mest lästa och uppskattade författare, berättar om sitt skrivande, sin nya bok och ett filmprojekt. I den nyligen utkomna boken möts två av hans karaktärer för första gången i historien. Van Veeteren, en fiktiv pensionerad kommissarie och huvudperson i en serie av tio romaner och kriminalinspektör Gunnar Barbarotti, huvudperson i fem kriminalromaner.

Annons

Nytt för hösten är att föredragen äger rum i hörsalen på Västergötlands museum på onsdagskvällar, där det finns möjlighet att koma tidigare för en fikastund.