Enligt polisen och kommunen ökar skadegörelsen och inbrotten på skolorna under sommarlovet. Därför har barn- och utbildningsförvaltningen i Falköping beslutat att stänga av det trådlösa nätverket.

Skolor med wifi utsätts oftare för skadegörelse och inbrott under sommarlovet. Nu har Falköpings kommun beslutat att stänga av det trådlösa nätverket till en skola. Bilden har inget med texten att göra.
Foto: Josefine Johansson

– Wifi lockar ungdomar till skolorna och det leder ofta till annat, som klotter, krossade fönsterrutor och unga som klättrar på tak, säger Anna-Lena Mann, kommunpolis i Falköping.

Hon förstår att barn- och utbildningsförvaltningen väljer att stänga av sitt wifi, men menar att det bara flyttar problemet någon annanstans.

– Min tanke är att man istället borde öppna fler platser med wifi åt ungdomarna. Att stänga ner det är en kortsiktig lösning.

Stängda skolor utan personal med fri wifi, klart att det lockar, anser Anna-Lena Mann.

– Vi märker av det genom att fler ringer till oss om att det högljutt eller att det körs moped sent på kvällarna.

Men även högen med anmälningar om skadegörelse, klotter, krossade fönsterrutor, bränder och inbrott talar sitt tydliga språk.

Under de senaste dygnen har polisen rapporterat om inbrottslarm på Ållebergsgymnasiet, nedskräpning på Vartofta skola, papper i låsen på Mössebergsskolan, krossade rutor och inbrott på Floby skola.

– På Gudhemsskolan var det ungdomar som sprang på taket, i Stenstorps skola har vi haft skadegörelse och på Vartofta skola har vi även fått en anmälan om brand i en papperskorg på skolgården, säger Anna-Lena Mann.

Annons

Skadegörelsen ökar märkbart under sommarlovet och det är ingen nyhet, anser kommunpolisen.

– Vi kan bara uppmana föräldrar att säga till sina barn att inte vara på skolgårdarna och förstöra.

Ann Johansson, verksamhetschef för förskolorna, säger att hon just nu sitter i möte med barn- och utbildningsförvaltningens IT-expert om avstängning av det trådlösa nätverket på skolorna.

– Vi hade ett inbrott på Floby skola i natt där det stals datorer och i-pads och skadegörelse. Det skapar en massa merarbete, säger Ann Johansson.

– Jag ser ingen annan lösning än att vi måste stänga ner det, fortsätter hon.