Det händer mystiska saker på nöjesparken Skaraberg. Direktör Karlsson är bekymrad. Han dras med stora ekonomiska bekymmer, attraktionerna är slitna och besökarna skräms bort av de oförklarliga händelser som sker i parken. Efter ett mordförsök på nöjesparken kallas både agenter och en detektiv in.

— Det är tredje föreställningen för oss. Den här gången har deltagarna själva skrivit manus, berättar Mikaela Wallgren, biträdande projektledare.

Bakom föreställningen står deltagarna i Music Passion, en utbildning på Music Factory för personer med kognitiva funktionsnedsättningar. Projektet, som finansieras av Skara kommun och Arvsfonden, startade 2014 och lär ut teater, musik och dans.

— Jag fick förfrågan om jag ville vara med. Då var det nytt och spännande. Det har varit så roligt att vara med, vi har en sådan bra gemenskap, säger Christian Andersson, som har varit med sedan starten.

I föreställningen spelar han direktör Karlsson.

Annons

Varken han eller Mattias Jonsson, som spelar trummor, är särskilt nervösa, fast det bara är några dagar kvar till den slutsålda premiären på Västergötlands museum.

— Det kanske kommer, säger Christian och ler.

Totalt är det 16 deltagare på scen. Några spelar instrument, andra sjunger, dansar och spelar teater.

— Vi deltagare har alla olika typer av funktionshinder och vi vill visa att vi också kan hålla på med musik och skapa teater, säger trummisen Mattias Jonsson och förklarar att man har anpassat deltagarnas insatser efter vilka förutsättningar de har.

Till sin hjälp har de musikpedagogerna Christina Söderberg Messmann och Felix Rajamäki, biträdande projektledaren Mikaela Wallgren och Lena Johansson, som ansvarar för regi och teaterträning.

Deltagarna har träffats två gånger i veckan på Music Factory, men själva föreställningen hålls på Västergötlands museum och visas vid tre tillfällen, den 26-28 april.

— Det blir både spännande och roligt – och bra musik! menar Christian Andersson.