Fredags eftermiddagar brukar flyta på i en ganska lugnt takt. Helgen hägrar. Men för Daniel Hjerpe blev det en annorlunda eftermiddag.

– I fredags hittade några anställda på Fagerhults Belysning AB en skorpion på fabriksgolvet. Den var ganska trött men levde. Vi har försökt googla fram var det är för sorts skorpion men det verkar finns över 1 500 olika sorter och av dem är det bara en del som är farliga, berättar Daniel Hjerpe.

Då Fagerhult importerar delar från många länder världen över så vet de inte vart skorpionen, som var sex centimeter lång, har liftat ifrån.

– Vi vet inte vart den kommit ifrån. Det finns ju skorpioner ända uppe i England och vi importerar delar från många länder världen över, säger Daniel Hjerpe.

De ringde runt för att försöka få hjälp med skorpionen men det visade sig inte vara lätt.

– När vi tagit hand om besökaren kontaktade jag Djursjukhuset, som vidarebefordrade mig till Jordbruksverket och de i sin tur till Naturvårdsverket.

Vad händer med skorpionen nu?

– Åtgärder är vidtaga skulle man kunna säga, säger Daniel Hjerpe.

– Den kommer inte att kunna göra någon illa.

Tidningen har varit i kontakt med flera experter för att försöka artbestämma skorpionen.

– Detta är förmodligen en skorpion i Buthidae-familjen, men det är svårt att säga något mer så länge vi inte har något ursprung, säger den norske skorpionexperten Jan Ove Rein som driver sidan "The Scorpion Files".

Annons

Vissa arter i Buthidae-familjen kan vara farliga skriver Jan Ove Rein. Men han tror inte att denna hör till de farligare arterna. Men poängterar att den ska hanteras med försiktighet då ett stick även om det inte är dödligt är väldigt smärtsamt.

En sex centimeter stor skorpion hittades trött men vid liv i Fagerhults Belysnings fabrik i fredags.

Skorpionens gift

Alla arterna har två körtlar som producerar gift, vilket mynnar i en gifttagg längst ut p..

Skorpionens gift

Alla arterna har två körtlar som producerar gift, vilket mynnar i en gifttagg längst ut på svansen. Körteln producerar en mängd olika sammansatta gifter, bland annat neurotoxin och nefrotoxin, men också signalsubstanser såsom histamin och serotonin. Cirka 50 arter har ett gift som är farligt för människor, och hos ungefär 25 arter är giftet så rikligt och/eller kraftigt att det till och med kan vara dödande. Farligheten är dock kraftigt överdriven. För en vuxen frisk person är ett skorpionstick aldrig dödligt, inte ens av den giftigaste arten Leiurus quinquestriatus även kallad "Deathstalker". Det är barn, allergiker, åldringar och personer med hjärtsjukdomar som riskerar att dö. Däremot gör sticken från de giftigaste arterna mycket ont och såren som blir efter sticken kan vara svåra att läka, två tillräckligt starka skäl att trots allt vara försiktig med dessa djur.

Källa: Wikipedia.