Filmen ingår som en av flera i projektet Skaraborgshistorier, kortfilmer som inspirerats av folkliga sägner som förknippas med kommunerna i Skaraborg.

Det är Studiefrämjandet som står bakom projektet och filmteamet består av både namnkunniga unga begåvningar och människor som brinner för det rörliga berättandet och har vilja och engagemang. De gör allt själva, hela produktionskedjan, från statister till klädskapare.

En i gänget av filmskaparna är John Tornblad, 31, som är en Trollhättanbaserad regissör vars första film var Tjuvjägarna. Han är tillsammans med Johan Fågelström initiativtagare till filmen om Kata.

– Alla i teamet har någon anknytning till Skara eller Skaraborg, säger regissör Alexander Larsson.

I helgen har teamet spelat in flera scener i trakterna av Öglunda. Det har inte varit något glamoröst arbete. I beckmörker har de burit upp utrustning, cirka 200–300 kilo: Studiobelysning, kameror, rekvisita och ett helt elverk, bara det väger 22 kilo. Allt uppför leriga stigar.

Annons

Inspelningsplatserna och även mörkret var valt med omsorg, utifrån de scener som skulle spelas in.

– Filmen handlar om trälen Ysje som kommit till Kata gård för att gräva ner ett dödfött barn. Hon vill begrava det i en redan befintlig grav. Men Ysje har inte samma tro som Kata och det är där konflikten ligger, berättar manusförfattare John Lindkvist.

För att få till rätt ljus riggades sju strålkastare upp på kullen i Lycke Lilla Höjen, för att iscensätta ett kallt månsken.

Kata, som spelades av Susanne Hörnquist, och Ysje, som spelades av Linnea Albertsson, fick agera i ljuset.

– Det var regissör Alexander Larsson och A-fotograf Oskar Andersson som rekat och hittat platsen, den är väldigt vacker och kommer göra sig på film. Även om det var krångligt att ta sig dit och det krävdes att alla högg i, så är det en del av filmandet och det är värt allt slit, menar producent Johan Fågelström.

Lycke Lilla Höjen fick illustrera kullen i Varnhem där man tror att Kata gård och gårdens träkyrka en gång låg.

– Den föreställer själva gravplatsen vid träkyrkan, säger Alexander Larsson.

Efter helgens inspelningar väntar klippning och premiären av filmen blir troligen 2019.