På måndagskvällen hade Motormännen Skaraborg utdelning av Årets Hjulklapp 2017. Två personer diplomerades för sina insatser med att göra trafiken säkrare på olika vis.

— Vi vill lyfta fram viktiga personer som har gjort något bra för trafiken i Skaraborg

Jeanette Olsson, gruppchef för trafikpolisen som utgår från Skara, prisades för sitt engagemang som trafikpolis och hennes arbete för ökad trygghet på vägarna och för att hon arbetar lokalt och nära medborgarna.

Hon och hennes medarbetare arbetar för trafiksäkerhet över en stor del av Västra götalands län. Bland annat gör de trafikkontroller på statliga vägar och tekniska undersökningar efter dödsolyckor. Prioriteringen i trafikkontrollerna är tung trafik och farligt gods, men de gör också insatser mot fortkörning och rattfyllor.

Annons

De arbetar också med trafiksäkerhet vid stora evenemang, som vid EU-toppmötet i Göteborg i höstas och Power big meet i Lidköping i somras.

— Vi bidrar med trafiksäkerhet genom att synas i trafiken. Vi kämpar på trots att vi är få, men vi har nya tjänster ute och hoppas bli fler, säger Jeanette Olsson som tackade för priset.

— Jag är jätteglad för den här uppskattningen.

Svanta Jildenhed, projektledare på Trafikverket, kan man kalla spindeln i nätet för E20 och det är just detta tålmodiga arbete för att få en säker väg genom Skaraborg som gjorde att han fick Årets hjulklapp.

— Tack så hemskt mycket för utmärkelsen, jag är jätteglad, sade Svante Jildenhed och informerade sedan om hur det går i E20-projektet.

Redan nästa år blir det byggstart, sträckan mellan Alingsås och Vårgårda är upphandlad och entreprenören börjar arbetet mars 2018. Det beräknas ta tre år, så hösten 2021 får bilisterna till sist en säkrare väg den sträckan.

På E20 förbi Hova byggs det just nu, det väntas vara klart nästa höst.

Planeringsarbetet med resten av E20 pågår också intensivt. 2019 väntas övriga byggnadsarbetena påbörja och pågå till 2025.

— 2025 finns ett mitträcke från Göteborg till Stockholm. Arbetet framskrider enligt planerna och kostnaderna hålls. Budgeten är ungefär 6,5 miljarder.