Det är första gången en grupp får Stikkanpriset, som delas ut till minne av den store textförfattaren och musikförläggaren Stikkan Andersson, född och uppväxt i Hova.

Fakta: Stikkanpriset

Priset: Instiftat till minne av textförfattaren och musikförläggaren Stikkan Andersson och dela..

Fakta: Stikkanpriset

Priset: Instiftat till minne av textförfattaren och musikförläggaren Stikkan Andersson och delas ut sedan år 2001. Bakom priset står Stikkan Anderssons barn, Lasse och Anders Andersson samt Marie Ledin.

Mottagaren: Är under 30 år och har sitt ursprung eller en stark anknytning till Skaraborg.

Tidigare pristagare: Jenny Eriksson (konstnär) 2001, Anna-Beata Gunnarsdotter (trumpet) 2002, Johanna Pettersson (målning) och Sophie Svensson (cello och piano) 2003, Lars Storm (orgel) 2004, Andrea Lätt (fiol) 2005, Henrik Magnusson (piano) 2006, Hugo Andersson (filmskapare) 2007, Filippa Brutto (dans) 2008, Filip Johansson (skådespelare) 2009, Vicktor Morell (skådespelare) 2010, Lina Eriksson (keramiker) 2011, Jacob Widén (musiker) 2012, Ida Klingvall (sång) 2013, Elisa Lindström (sång) 2014.

— Tanken är att lyfta fram någon ung skaraborgare. Medlemmarna i Timoteij har gått i skolan ihop och har sedan fortsatt att jobba tillsammans. De har ett väldigt starkt mål och det är värt att hylla, säger Ralf Nyberg.

Han är sammankallande i kommittén som delar ut priset. Där ingår också Stikkan Anderssons barn och det är de som sponsrar priset om 15 000 kronor och utser mottagaren.

Årets mottagare, gruppen Timoteij, är stolta över utmärkelsen.

Annons

— Det är en ära och så roligt. Vi uppskattar verkligen att kommittén uppmärksammar det vi jobbar med, att vi kämpar för det vi älskar att göra, säger Cecilia Kallin och får medhåll av Bodil Bergström:

— Ja, det blir en morot, nu blir det ännu roliga att jobba.

Trots att medlemmarna i bandet bara var sex år när Stikkan Andersson avled tycker de ändå att det är lätt att inspireras av honom.

— Han var grym på det han gjorde. Framför allt gjorde han stor skillnad när det gällde att tänka nytt och att våga satsa på det man tror på. Och hans låttexter håller än i dag, menar de.

Just nu befinner sig Timoteij på sommarturné, men de kommer till prisutdelningen i Hova den 12 september. Då lovar de också att spela en låt eller två.

— Det blir garanterat vår senaste singel, Milkyway, förklarar de.

Bandet jobbar också med att spela in nytt material i studion. I vår planerar de för ett nytt album.

— Priset kommer absolut hjälpa till att finansiera våra kommande produktioner, konstaterar Cecilia Kallin.