Det är andra året i rad som Provinum vinhandel får utmärkelsen. Ända sedan starten 2013 har företaget haft en fin utveckling. Omsättningen har ökat i snabb takt, från drygt tio miljoner 2015 till omkring 70 miljoner år fyra, alltid med lönsamhet. Ökningen det senaste året var 20 miljoner kronor.

– Jag är väldigt glad att det går så bra, säger vd Elisabeth Engelsen Ellqvist som förklarar framgången med att en kombination av faktorer:

– Alla som jobbar på företaget är ganska seniora med hög kompetens. Sedan har vi också vårt samarbete med Werners gourmetservice, då vi kan erbjuda mat och dryck helt integrerat. Det innebär att vi kan arbeta både med restaurangens kök och sommelier, för att hitta goda kombinationer och få nöjdare gäster.

Årets tillväxtföretag

Priset delas ut på näringslivsgalan i Skara av Almi Väst och tillfaller det företag som ha..

Årets tillväxtföretag

Priset delas ut på näringslivsgalan i Skara av Almi Väst och tillfaller det företag som har högst procentuell ökning av omsättningen. Utsökningen sker via UC select om omfattar företag med 5-249 anställda, 5-500 miljoner kronor i omsättning, rörelseresultat >100 000 kronor, sunda finanser samt att tillväxten ska i allt väsentligt ha skett organiskt.

En annan samarbetspartner är Systembolaget, där företaget arbetar med bra producenter och kvalitetsviner. Det tredje benet är flygbolaget SAS och resebolaget Tui, som Provinum vinhandel förser med premiumviner.

Elisabeth Engelsen Ellqvist betonar vikten av att som företagare hitta sin nisch.

Annons

– Jag tror att du ska fokusera på något som du är duktigare på än konkurrensen. Jag är fokuserad på slutkonsumenten, oavsett om den finns på en restaurang, i sitt hem eller på resande fot. Det är den personen som bedömer om du gör ett bra jobb eller inte. Det är viktigt att ta besluten nära slutkonsumenten, att inte sitta vid sitt skrivbord och anta saker, utan att vara ute och träffa konsumenterna. Sedan verkar vi globalt i dag och det oavsett vad vi gör.

På fredag är Årets tillväxtföretag ett av priserna som delas ut på Näringslivsgalan. Provinum vinhandel representeras då av styrelseledamoten Jonas Martinsson.

På galan delas även pris ut till Årets företagare, Årets handlare, Entreprenörspriset, Det goda exemplet samt gesällbrev.