På söndag är det dags. Då arrangeras den årliga tomteparaden och skyltsöndagen i Skara.

Här går tomteparaden

Tomteparaden startar på Teglagärdet. Den går sedan på Skolgatan – Järnvägsgatan- Skaraborg..

Här går tomteparaden

Tomteparaden startar på Teglagärdet. Den går sedan på Skolgatan – Järnvägsgatan- Skaraborgsgatan - Gunnar Wennerbergsgatan – Hindsbogatan och sedan ytterligare ett varv runt centrum innan den återvänder till utgångspunkten via Skolgatan.

Evenemanget brukar locka stora mängder besökare både från Skara och utsocknes. De julpyntade butikerna håller extraöppet och på gatorna står knallar och säljer sina alster.

I Olins park kan barnen träffa tomten, lämna sin önskelista och få en julklapp i förskott. Maskoten Gruffe bjuder på tomtegröt och på trappan till Olinsgymnasiet bjuder elever från Music and production på julkonsert.

— Det blir ungefär samma kringaktiviteter som tidigare, men nytt för i år är slöjdmässan i gamla Nettohuset, berättar Peter Gustafsson, Mega.

Ett tiotal lokala slöjdare från Skaraborg finns på plats. Bland hantverken finns ulltovade vantar och sulor, vikingastickade smycken, luktfria ljus, skinnprodukter, handfärgat garn och keramik.

Annons

— Besökare är välkomna hit för att få lite inspiration och gärna handla lite också, säger Solweig Johansson, Skara ullhantverk, som håller i trådarna för mässan.

En annan nyhet finns bara en liten bit därifrån, på Hötorget bjuder Svenska Jägareförbundet på vildsvin.

När det mörknar är det dags för den riktiga höjdpunkten - tomteparaden. Då slingrar sig ett 500 meter långt tåg med olika ekipage genom staden. Mariestads musikår leder paraden där såväl privatpersoner som företag och föreningar deltar.

— Grundkravet är att vagnen ska vara pyntad och att deltagarna har någon form av julklädsel, förklarar Anders Jern.

Han företräder Lions club, som arrangerat tomteparaden sedan 70-talet. De svarar också för flera av de traditionella ekipagen. Flera är julattribut i jätteformat: ett pepparkakshjärta, en julbock och en julstjärna, men där finns även en gorilla som bär runt på en tomte i bur.

— Vi har också ett nytt inslag i år, en tomte i en gammaldags julsläde, som försetts med små hjul, berättar Anders Jern, som hoppas på uppehåll och en temperatur runt nollan.

Han tipsar om att alla barn som vill åka med på Lions vagnar behöver anmäla sig i förväg.

— Kontaktuppgifter finns på evenemangets hemsida.

Mega brukar också låta utse det bästa ekipaget. I år blir det en jury som gör valet. Den består av Leif Carlsson, Skara skolscen, Katedralskolans talman Fabian Appell, författaren Inga Holm samt några barn.

Jul