Det blir en dag full av aktiviteter i Skara på lördag. Butikerna har öppet och på Hötorget blir det stort julkalas med marknad och musik.

– Det blir en klassisk julmarknad med mat och hantverk. Skara handel bjuder på gröt och kommunen på glögg och lussekatter, säger Peter Gustavsson på Mega.

Bland utbudet i de röda bodarna kommer det att finnas ost, bröd, olja, korv och andra delikatesser samt keramik, ull och julhantverk.

Därmed gör marknaderna sitt återtåg till Hötorget, som nu återinvigs under pompa och ståt. På plats för att inviga finns kommunstyrelsens ordförande Ylva Pettersson och kommundirektör Gustaf Olsson samt musikskolans blåsensemble som blåser fanfar.

Relaterat: Nu byggs Hötorget om

Då avslöjas också vem som blir Årets skumtomte – en ny utmärkelse som instiftats av Mega och Kuvär-Ett.

– Vi vill lyfta någon som är en god ambassadör för Skara och tar hand om besökare i stan på ett trevligt sätt. Tanken i framtiden är att företag, organisationer och kommunens förvaltningar ska kunna nominera sina kandidater, förklarar Peter Gustavsson.

Samtidigt får vinnaren i Skaras finaste skyltfönster ta emot sitt pris. Omröstning har skett på Skaraborgs läns tidnings sajt och är nu avslutad.

Annons

Sedan bjuder sånggruppen 2njoy in till allsång med jultema. Till sin hjälp har de kören Joyvoice, som för dagen förstärkts av sångare från grannstäderna och tillsammans bildar en massiv kör om 60 personer. Även lokala solisten Thea Hägg, 15 år, från musikskolan medverkar.

För den som vill uppleva mer musik och kultur och stötta Musikhjälpens insamling för personer med funktionsskillnader ordnar Skara kommun, Olinsgymnasiets elevråd och Mega i samarbete med Winsarp fastigheter en öppen scen i Maritas textils gamla lokaler på Hötorgsgatan.

Elever från Olinsgymnasiet deltar med sång och musik.

– Det blir allt från rock till country, berättar Elin Strömblad, ordförande i elevrådet.

Även ungdomar från boendet Månglaren kommer att delta genom att framföra en teckenspråkssång.

Kommunen hoppas nu att fler ska våga ställa sig på scenen.

– Vem som helst kan anmäla sig. För varje bidrag skänker vi 500 kronor till Musikhjälpen, förklarar Charlotte Kristensson från kulturenheten.

– Ja, tänk brett. Du kan sjunga, spela eller prata baklänges, tipsar Ann-Marie Engh från turistbyrån.

I lokalerna kommer det även att finnas en pysselhörna, där barnen både kan skapa till sig själva och sådant som sedan kan säljas till förmån för Musikhjälpen. Det kommer även att finnas fika och andra verk att köpa som ungdomar i kommunen tidigare tillverkat.

Relaterat: Rösta: Vem har Skaras finaste skyltfönster?
Jul