På 2 000 kvadratmeter i gamla Pentaverkens lokaler, granne med Balthazar Science Center, öppnar snart Assar Industrial Innovation Arena.

Dags för invigning av Assar

– Assar är tänkt som en öppen innovationsmiljö och mötesplats för teknik- och industriutveckling, där man har möjlighet att utbyta kunskaper och erfarenheter mellan forskare och företagare, säger Tobias Björck som är koordinator.

– En plats dit människor som jobbar inom industri- och teknik kan komma för att se ny teknik och hur man tillämpar forskningsreslutat, säger Cecilia Fransson som är kommunikatör.

Verksamheten är i första hand tänkt för att små och medelstora företag ska kunna få inspiration och information om de senaste forskningsrönen. På ett 40-tal stationer kommer olika projekt och forskningsdemonstratorer inom produktion och produktionsteknisk forskning och utveckling med fokus på Virtual Engineering att visas.

Annons

– Man kan till exempel bygga och simulera en framtida, ännu ej existerande fabrik, och provköra den virtuellt. Det blir ett beslutsstöd för att kunna planera den framtida verksamheten, säger Tobias Björck.

Det mesta av forskningen och tekniken kommer från Högskolan i Skövde.

– De är världsledande inom Virtual Engineering, säger Cecilia Fransson.

Fakta: Därför heter det Assar

– Det är för att hedra Assar Gabrielsson, som var en av grundarna av Volvo, säger Tobias ..

Fakta: Därför heter det Assar

– Det är för att hedra Assar Gabrielsson, som var en av grundarna av Volvo, säger Tobias Björck, som är koordinator på Assar Industrial Innovation Arena.

Assar Gabrielsson föddes i Korsberga 1891. Han var civilekonom och företagsledare, bland annat på Svensk Kullagerfabriken, SKF. På 1920-talet lade han tillsammans med civilingenjör Gustaf Larsson grunden till det som skulle bli Volvo.

Assar Gabrielsson avled 1962 i Göteborg.

Källa: riksarkivet.se

Intill lokalerna finns även Volvobolagens gemensamma utvecklingsavdelning och ett materialbibliotek.

– Här finns 8 000 avancerade, innovativa och hållbara material tillverkningstekniker samlade. Det tillhör IDC men blir en del av Assar-projektet och är ett av bara sju stycken materialbibliotek i världen. Det används mycket av Högskolans designstudenter, arkitekter och inredare.

Initiativtagare till Assar Industrial Innovation Arena är Volvo Cars, Volvo GTO, Gothia Science Park, IDC - Industrial Development Center och Högskolan i Skövde.

– Vi har haft en lång samverkan och nu får vi den fysiska miljö som vi har saknat, säger Tobias Björck.

På fredag är det dags för invigning. Den börjar redan på förmiddagen med en samling för VIP-gäster, samarbetspartners och finansiärer och avslutas på eftermiddagen med öppet hus för allmänheten.