Snödropparna har tittat upp och björken har fått hängen. Det ökade antalet soltimmar sätter fart på all växtlighet, både inomhus och utomhus.

Då är det dags att se över sina krukväxter och öka på dosen av näring från halv till full dos, tipsar företaget Blomsterlandet i ett pressmeddelande. Utomhus är det inte mycket man kan göra så länge det är tjäle i jorden, förutom att städa försiktigt och se över allt för solexponerade växter. Så länge det är tjäle i jorden kan inte växter ta upp något vatten, vilket gör att de riskerar att torka ihjäl. Känsliga växter, som rosor, tjänar på att täckas med väv, exempelvis.

Tvekar du på att sätta spaden i jorden? Gör ett enkelt test. Sätt spaden i jorden och när den inte längre klibbar fast vid spaden är det dags att förbereda kökslandet för sommaren. Se över strukturen i jorden, som inte ska vara för kompakt och måste tillföras ny näring.

Men det är bara de riktiga tuffingarna som tål att sås direkt i kökslandet, bara temperaturen nått över fem, sex plusgrader. Sådana frön är spenat, bondböna, kålrot, palsternacka, rädisa och ärtor som tål viss kyla. Andra grönsaker kan med fördel sås inomhus i små krukor, hit hör även sommarblommor. På så vis skyddas de mot minusgrader, sniglar och annan ohyra.

I trädgården är det däremot en god idé att redan nu börja jakten på sniglar. Vintern tar inte död på sniglarna och tar man upp jakten tidigt kan man minska skadorna drastiskt senare i sommar, tipsar Blomsterlandet.

Annons

Rensa ogräs tidigt i förebyggande syfte är klokt av samma anledning – så slipper du en gräsligt växande problem senare under säsongen. Och när du ändå är i städartagen passa på att se över dina redskap, smutsiga redskap kan sprida växtsjukdomar.

I väntan på sommar kan du peppa dig med frosttåliga lökväxter i tåliga krukor – eller varför inte frossa i penséer och tusenskönor och sätta sättpotatis till förgroning så du får färskpotatis till midsommar.