Lördagens kungliga besök i Skara är det andra inom loppet av ett par månader. Senast det begav sig var när stiftet firade sitt 1000-årsjubileum i september och då deltog även prins Daniel.

Den här gången hade besöket en mer informell karaktär och innefattade enbart en visit på Julas huvudkontor och centrallager. Så informellt var det till och med att Mattias Holmén inte hade hört talas om det förrän i fredags.

– Jag fick reda på det via sociala medier, konstaterar Mattias, som är anställd på lagret sedan ett halvår tillbaka.

Ingen stress

Och att det var han som skulle få uppgiften att visa upp sitt jobb för kronprinsessan under lördagens arbetspass visste han inte förrän han kom till jobbet samma dag. Han lät sig dock inte stressas av gästens dignitet utan utförde uppdraget med tillsynes upphöjt lugn.

Annons

– Jag skulle flytta och lyfta några pallar. Det var inte mer än så. Fick bara ta det lite försiktigt när det var mer folk i rörelse där jag skulle köra. Men det gick bra, de var i alla fall väl synliga, säger Mattias och syftar på de gula reflexvästarna som samtliga i den 14 personer stora delegationen fått på sig under besöket.

Något uttömmande samtal med Victoria blev det heller inte för Mattias.

– Jag sa hej, och det gjorde hon också, konstaterar han med ett skratt.

Han tycker ändå det är roligt att kronprinsessan gjort ett besök på hans arbetsplats.

– Det är väl kul att hon är nyfiken på hur det ser ut även utanför storstäderna. Roligt också att Jula får visa upp sig med den expansion som företaget har, konstaterar Mattias.

Lämpligt tillfälle

Att det blev ett besök på Jula just den här helgen beror på att kronprinsessan även gästade Skövde där Svenska lottakåren hade sin riksstämma och 90-årsjubileum senare på lördagen. (se artikel s 14). Dagen innan hade hon dessutom varit i Borås och då passade det med ett stopp i Skara på vägen.

– Hon fick en inbjudan att besöka Jula i anslutning till besöket i september, men då fanns det inte tid. När det här tillfället uppstod var det hovet som hörde av sig, så därför är hon här i dag, berättar Niklas Nilsson, informatör på Jula.

Besöket på huvudkontoret och lagret var planerat att pågå i knappt 1,5 timme. Värdskapet stod huvudägaren och koncernchefen Karl-Johan Blank för och i delegationen som ledsagade kronprinsessan under besöket ingick bland annat också Kristian och Fredrik Blank samt VD:n Johan Frykberg och landshövding Lars Bäckström. Efteråt fortsatte sällskapet för lunch på Jula hotell, innan resan gick vidare till Skövde.