SM för fjordhästar avgörs under helgen på Grevagården utanför Skövde – med Skaraborgs Fjordhästförening och Vara Hästsportklubb som arrangörer.

Tävlingarna innefattar flera olika klasser och grenar vilket är en viktig del i det, menar Ylva Nilson från Skaraborgs Fjordhästförening.

– Vi är väldigt noga med att man ska kunna använda hästen allround och har en bredd på olika grenar. Det är inte bara hoppning, dressyr och traditionella ridningar och körningar utan även bruksgrenar. Det var så man traditionellt använde hästen och det vill vi hålla liv i, säger hon.

TV: Se Sveriges bästa fjordingar på SM

Tävlingarna på Grevagården inleddes under torsdagen och pågår till söndag. Och det är alltså specifikt fjordhästar som är i fokus.

– Fjordhästar når sällan högsta klasserna vanligtvis. Samtidigt är det en väldigt bra häst som man kan göra mycket med och använda i hela familjen.

Med första tävlingsdagen avklarad är Nilson hittills nöjd med arrangemanget.

– Det har fungerat jättebra och varit fint väder – nästan lite för varmt. Det flyter på bra och vi är på en ridsportsanläggning med bra resurser. Så det har inte varit några klagomål.