På Willys Skara Hötorget har arbetet med att minska matsvinnet påbörjats. Butiken ger exempelvis mat till lokala välgörenhetsorganisationer och säljer öl gjord på gammalt bröd. En annan viktig del i svinnarbetet är att på olika sätt öka fokus på de specifika produkter som slängs mest.

Någon statistik över exakt vad som slängs mest finns inte men när Willys lät Sifo undersöka saken toppar mjukt bröd listan, följt av gurka, bananer, clementiner och tomater.

– Ju bättre kunskap vi har kring vad exakt det är som slängs, desto större chans att vi lägger fokus på rätt saker. Ta bröd till exempel, bara genom att på ett systematiskt sätt prissänka bröd med kort datum kunde vi minska butikens brödsvinn med 54 procent förra året. Små grepp som gjorde enorm skillnad. Nu ska vi fortsätta hitta kreativa lösningar för att minska både vårt eget och våra kunders matsvinn, säger Lina Andersson, tf butikschef på Willys Skara Hötorget i ett pressmeddelande.

Relaterat: Willys i Skara blev årets butik
Mat