I år tänker Migrationsverket ersätta befintliga avtal om tillfälliga asylboende med nya längre avtal. Företag har tävlat med anbud och nu har Migrationsverket bestämt vilka man vill ha kontrakt med.

Fakta: Företag i länet

Jokarjo AB: 19 boenden

Peoples Homes AB: 7 boenden

Hope Sweden AB: 3 boenden

Svedjeg..

Fakta: Företag i länet

Jokarjo AB: 19 boenden

Peoples Homes AB: 7 boenden

Hope Sweden AB: 3 boenden

Svedjegården AB: 3 boenden

Manning Group Skaraborg AB: 2 boenden

Rudbecksdal AB: 1 boende

Örnen Öland AB: 1 boenden

Avoinen AB: 1 boende

Källa: Migrationsverket

Risk för brandattentat gör dock att Migrationsverket inte publicerar de nya anläggningsnamnen och adresserna. Och dessa är ganska många.

I Skaraborg erbjuder företagen treåriga avtal på totalt 24 anläggningar med cirka 4 000 platser med kost. Hela 1 200 av dessa finns på anläggningar i Götene kommun, alla med okänd adress.

Annons

Drygt 1 200 platser i Skaraborg kan företagen ge med boende utan kost och självhushåll i tre år. De återfinns i två kommuner; Skara och Falköping.

Jokarjo dominerar

Vilka platser som köps av Migrationsverket i höst avgörs av behovet och anläggningens rangordning. Pris och kvalitet avgör rangordningen. Ett prispåslag har lagts på 20 kommuner i landet (däribland Götene) som har ett stort antal asylsökande i förhållande till befolkning.

Högst rangordnat i länet ligger ett par hemliga anläggningar i Tanum. Men rätt snabbt i listan dyker Jokarjo AB upp, med anläggningar främst i Skara men även Lidköping och Mariestad andra ställen. (Jokarjo dominerar i upphandlingen även på riksnivå, vilket tidningen har skrivit.)

Kräver aktivitet

En nyhet är att Migrationsverket numera kräver att boendet erbjuder meningsfulla aktiviteter för de asylsökande. Anläggningar i tätort med vårdcentral rangordnas högre. Närhet till Migrationsverkets kontor premieras.

14 juni skriver Migrationsverket så kallade ramavtal med företagen. Migrationsverket köper sedan platser (gör avrop) på anläggningar som har rangordnats högst i sin kategori. En del avtal är kortare än tre år och en del boende har lägre standard. Om boendet klarar besiktning är det inflyttning tidigast 21 september.