När vi kommer in på den 1 700 kvadratmeter stora, inglasade innergården, hörs bara dämpade samtal och klirrandet från kaffekoppar kring borden bland växterna.

– Motsvarigheten så här års hittar man närmast på Kanarieöarna, säger Bengan Johansson som tillsammans med frun Milo är en av de boende i Bovieran i Hentorp.

– Just nu håller vi det lite svalare än vanligt, kanske 15 grader, för att växterna ska få tid att återhämta sig. Men det blir snart varmare igen.

Bovieran är ett boende för plus 55-åringar och den största skillnaden mot ett vanligt boende är innergården, eller "torget" som de boende kallar den, med tropiska och subtropiska växter. Här finns bland ett 100-tal arter palmer, citronträd och hibiskusar som man normalt inte ser på våra breddgrader.

– Vi har redan plockat en del citroner, och om några år när träden växt till sig ordentligt blir det förhoppningsvis stora skördar av apelsiner och fikon, säger Mona Larsson som bor här tillsammans med maken Leif.

Innergårdens tak och norra vägg är helt av glas och i övrigt omgärdas gården av 48 lägenheter på mellan 64 och 87 kvadratmeter. Fördelat på tre våningar finns 12 stycken tvåor och 36 treor med öppen planlösning och balkong. Dessutom finns en gästlägenhet som kan hyras per dygn.

– Men mycket av tiden tillbringar vi på torget, det är som ett extra vardagsrum, säger Mona och Leif.

Här arrangeras olika aktiviteter som gympa, styrketräning, boule och handarbetsträffar.

– Och så fikar vi varje dag klockan elva och klockan femton. Dessutom har vi yoga i gemensamhetslokalen.

Både Mona och Leif Larsson och Milo och Bengan Johansson bodde tidigare i egna hus i Skövde.

Annons

– En av de stora vinsterna med att flytta hit är att man slipper mycket jobb som gräsklippning, snöskottning och annan fastighetsskötsel, säger Bengan Johansson.

– Vi flyttade från 140 till 64 kvadrat. En ganska stor skillnad, men så fick vi städat undan en massa gammal bråte.

Fastigheten förvaltas och drivs av Riksbyggen som sköter allt det praktiska.

– Men vi har frivilligt tagit på oss en del av skötseln. Till exempel så har jag hand om dammen med fiskarna i. Jag byter filter, håller rent och ser till att de får mat, säger Leif Larsson.

Samtliga vi träffar vid vårt besök är överens om att den största fördelen med boendeformen är gemenskapen.

– Och så är det ett tryggt boende, där vi kan hålla lite koll på varandra ifall någon blir krasslig, säger Berndt Carlsson som är ordförande i bostadsrättsföreningen.

– Det finns bara en ingång så vi märker om någon obehörig kommer in. Samtidigt är vi väldigt öppna om någon är intresserad av att se hur det ser ut. Vi har många nyfikna besökare som vi visar runt.

Bovieran ligger i utkanten på Hentorp och ingen bebyggelse är planerad söderut.

– Det är naturskyddat område så vi har ett stadsnära men lantligt boende med mängder av promenadstråk och strövområden, betonar Bengan Johansson.

De boende på Bovieran är mellan 54 och 84 år. Minst en i varje lägenhet måste vara 55 år eller äldre.

– Fast vi vill betona att det är inget äldreboende här på Bovieran, utan de flesta som bor här är ganska pigga.

Leif, Mona, Milo och Bengan är alla pensionerade, tycker om att resa och har många fritidsintressen.

– En annan fördel med att bo så här är att man kan resa iväg utan att behöva oroa sig för snöskottning, gräsklippning och annat. Det är bara att säga till grannen att nu är vi borta några dagar, låsa dörren och fara iväg. Ett bekymmerfritt boende, helt enkelt, avslutar kvartetten.

Den första Bovieran i Sverige byggdes 2009 i Partille och totalt har hittills 18 byggts, varav Skövdes är den senaste.