Sommarens upplaga av "Musik på slott och herresäten" som anordnas av Skara, Lidköping och Götenes kommuner i samarbete med Arbetarnas Bildningsförbund (ABF) är tillbaka. Arrangemanget är sedan tidigare mycket uppskattat för musiken och även i årets program håller akterna högsta musikaliska klass.

Först ut är Merit Hemmingson som med 50 år som skivartist är mer aktuell än någonsin. Hemmingson tolkar befintlig folkmusik på instrumentet hammondorgel vilket skapar en musikalisk känsla som är både lättsam och storslagen. Uppträdandet kommer äga rum på Kollängens tingshus utanför Götene, ett rum som varit plats för konsertserien även tidigare år.

— Det har blivit en tradition att vi har vi har någon eller några konserter här. Vi tycker det är kul att få bjuda på den här fina platsen säger Elisabeth Lokrantz Stigson, en av ägarna till Kollängens gård och Tingshus

En annan av akterna i programmet är "Jag hoppas du ligger vaken som jag!", en musikalisk hyllning till poeten Karin Boye. Under denna kväll kommer dramatenskådespelerskan Anita Wall kombinera uppläsningar av Boyes verk tillsammans med musikaliska inslag från Lina Nyberg och gitarristerna i The Gothenburg Combo. Med detta bidrag vill arrangörerna uppfylla ett av sina mål som är att skapa intressanta möten mellan olika konstformer.

— Det kommer bli en stämningsfull och tankeväckande kväll tror vi, säger Ann-Sofie Andersson som är kultursamordnare på Götene kommun.

Annons

Ett ytterligare inslag i programmet är en storslagen maskeradbal, arrangerad i samarbete med festivalen Valle Baroque på Kråks i Skara. Under kvällen kommer det bjudas på tidsensliga masker kostymer, mat och dryck. Dessutom blir det dans till livemusik som på barockens baler. Evenemanget avslutas med att balgästerna gemensamt tågar till Domkyrkan där det kommer bjudas på musik.

En av grundbultarna i "Musik på slott och herresäten" är att skapa en helhetsupplevelse för besökarna.

— Vi strävar efter att lyfta unika miljöer. Konserterna hålls ofta på vackra platser som inte är öppna för allmänheten, berättar Ann-Sofie Andersson som är kultursamordnare på Götene kommun.

I sommar kommer förutom Kråks och Kollängens tingshus, även Stola herrgård och Hjelmsäters egendom vara platserna för de musikaliska aftnarna. Tidigare år har artister som Rikard Wolff och Rigmor Gustavsson uppträtt och sommarkvällarna brukar bli något alldeles utöver det vanliga, berättar Helene Wellner som är kultursekreterare på Lidköpings kommun.

— Det händer ofta att artisten minglar med publiken i pausen och är det fint väder kan man gå ut i de vackra miljöerna för att njuta av de trevliga förfriskningarna vi serverar.

Ola Wirtberg som jobbar med kulturfrågor på ABF fyller i.

— Eftersom vi brukar vara omkring 40-50 personer i publiken och dessutom befinner oss i de här unika miljöerna blir det ofta en fin vardagsrumskänsla över det hela.

För exakta datum och information om biljetter finns mer att läsa www.musikpaslott.se eller i programbladet för "Musik på slott och herresäten".

ABF