Framtidens bostadsmarknad står utanför Stora Ekeberg. I alla fall om man ska tro Bert Karlsson.

Bygglovet har varit klart sedan en månad tillbaka och 25 byggbaracker, eller modulhus som de även kallas, kommer inom några veckor sättas upp.

— Det är helt fantastiskt och bättre än jag först trodde, säger Bert medan han vandrar runt i huset.

Plats för en familj

Ytan på modulhusen hamnar på 38 kvadratmeter och i nuläget finns det två sovrum, en toalett och kök.

Varje hus rymmer åtta personer, men Bert har planer på att bygga om ett sovrum till ett vardagsrum och istället göra plats åt hälften så många boende.

Annons

Modulerna byggs på en fabrik i Polen, där de också möbleras innan de skickas till Sverige, och nästa vecka kommer representanter från företaget till Skara.

— Jag har varit i kontakt med företag från USA till Kina, men ingen annan är i närheten av den kvalité som de levererar. De andra är dubbelt så dyra.

"Berts värld"

Enligt Bert hamnar byggkostnaden runt 5000 kronor per kvadratmeter, men kostnaden kommer att bli betydligt högre efter alla ombyggnationer.

— Vi ska sätta upp lampor och en veranda vid varje hus. Det kommer även att sättas upp ett tält i mitten med aktiviteter, det kommer att bli en ministad.

Har du bestämt något namn på staden?

— Den kommer få namnet Berts värld, säger han och skrattar.

Kommer köpa fler

När modulhusen är färdigmonterade och på plats har Bert planer på att hyra ut dem för 395 000 kronor styck och enligt honom själv är det flera kommuner, och Migrationsverket, som står i kö.

Till en början har Bert beställt 100 stycken modulhus som kommer att fördelas runt om i Sverige. Det finns däremot planer på att utöka antalet till 1000.

Problemet är dock att fabriken i Polen bara kan producera 100 stycken om året.

Men även där har Skaraentreprenören en lösning.

— Det finns planer på att öppna ytterligare en fabrik och jag kan tänka mig att köpa in mig i företaget. Det finns obegränsad potential i det här projektet.

HUS