Jokarjo lämnade in anbud om 33 anläggningar över hela landet i Migrationsverkets senaste direktupphandling. Elva fick anbud och kan därmed ta emot asylsökande inom kort.

Fakta: Bert Karlssons boenden

De nya som öppnar inom kort ligger i Uppsala, tre i Strängnäs, Södertälje, Stenungssund, Mör..

Fakta: Bert Karlssons boenden

De nya som öppnar inom kort ligger i Uppsala, tre i Strängnäs, Södertälje, Stenungssund, Möre i Torsås, Kalmar, Simrishamn, Umeå och Vallby herrgård i Mariestad. Sedan tidigare driver Jokarjo anläggningar i Stora Ekeberg utanför Skara, Åtvidaberg, Filipstad, Porjus, Möre i Torsås, Simrishamn och Hanöhus i Sölvesborg.

– Vi fick tillräckligt många. En del försvann på vägen för underleverantören underkändes, men det har ingen betydelse. Jag får dem alltid förr eller senare, säger Bert Karlsson.

Det innebär att Bert Karlsson nu har 20 flyktingförläggningar över hela landet, från Porjus i norr och Simrishamn i söder.

Hur håller ni koll på alla boenden?

– Vi har 250 anställda och anställer fler hela tiden. Vi räknar med att ha tio boenden till att lämna in på Migrationsverkets nästa upphandling, säger Bert.

Antalet asylsökande till Sverige har under året ökat med 70 procent jämfört med 2013. Migrationsverkets prognos är att 75000- 89000 asylsökande anländer detta år. Bert Karlsson har blivit kritiseras ofta för att tjäna storkovan på sitt "flyktingimperium".

– Det är fel, för två år sedan tjänade man mycket pengar. När jag överklagade Migrationsverkets upphandling sparade jag en halv miljard åt dem. Vad vi får för en boende sjönk från 650 till 300 kronor om dygnet. De borde kritisera kommunerna, de får 2000 kronor om dygnet för ensamkommande flyktingbarn.

Bert Karlsson menar att Sverige tjänar på asylboendena som Jokarjo driver.

– Det blir ett netto, det mesta går tillbaka till Sverige i och med att jobb skapas och vi använder fastigheter som annars inte gått ihop sig.

11 nya boenden, du verkar inte ha så mycket till semester den här sommaren?

– Jag brukar inte ha semester. Jag måste få priset som årets företagare i Skara. Jag har 250 anställda, inte ens Jula ökar så snabbt som jag, säger Bert Karlsson.