Skara

Musik- och berättarfestivalen som arrangerades på Gröna Lund i Lerdala i fjol är tillbaka.
Foto: Arkivbild

Förra året arrangerades Musik- och berättarfestivalen för första gången. Enligt projektbeskrivningen ska festivalen fungera som en arena för både folkmusik och berättarkonst och förhoppningen är att få aktiva i alla åldrar, konstarter och ursprung att delta.

– I år har vi kortat ner programmet en dag och satsar mer lokalt. Den röda tråden är musiker och berättare från Skaraborg, säger Ola Wirtberg som anordnar festivalen.

Den andra upplagan av festivalen arrangeras i år samband med Valledagarna i mitten av maj. Programmet är tight och inleds precis som i fjol på skolan i Skärv. Därefter fortsätter programmet på Gröna Lund i Lerdala.

– Vi kommer att starta runt tretiden på eftermiddagen och hålla på fram tills dess att folk ledsnar. I fjol började folk packa ihop runt tiotiden.

Förhoppningarna inför premiäråret var höga och man hade hoppats på ett tusental besökare. Så många kom dock aldrig då publiksiffran stannade på drygt 600. I år har man sänkt sina ambitioner och satsar istället på en familjär helg.

LÄS MER: Skara finansierar festival - där kulturchefen bor

Festivalen hamnade i blåsväder från start då det visade sig att Skara kommuns kultur- och fritidsavdelning finansierade evenemanget med 80 000 kronor. Kritiken mot finansieringen grundade sig att att festivalen i huvudsak var förlagd i Lerdala - en plats som tillhör Skövde kommun.

Annons

– Enligt min åsikt var kritiken helt obefogad. Dels för att festivalen inleddes i Skärv och avslutades i Skara domkyrka men också för att det här med kommungränser för mig inte är särskilt viktigt. Allt handlar om att hitta en så lämplig plats som möjligt sett till ändamålet. Publiken bryr sig definitivt inte om på vilken sida kommungränsen de befinner sig i, säger Ola Wirtberg.

Skara kommun är fortfarande med och finansierar festivalen tillsammans med Norra Billingens Hembygdsförening, ABF och Västra Götalandsregionens kulturnämnd. Till skillnad från i fjol är Skara kommuns bidrag något mindre. Skövde kommun står inte med på listan över finansiärer.

– I och med att festivalen arrangeras i samband med Valledagarna var Skövde kommun inte intresserade.