Bengt Rosén var en bygdens son. Han var född den 7 februari 1936 i Götene, son till riksdagsmannen och företagaren Erik Rosén.

Han var djupt kristen, engagerad i Götene missionsförsamling i vilkens styrelse han satt i många år. Han engagerade sig också i förnyelsen av Lundsbrunns kurort, som ägdes av Skaraborgsdistriktet av Svenska missionsförbundet.

Under Bengt Rosens ledning utvecklades den till en modern konferensanläggning.

I mer ån 25 år var han ordförande i Götene IF. Så sent som dagen före hans borgtång var han med när seniorerna träffades på Västerby.

Bosse Persson var också med vid träffen. Han berättar:

– Jag satt intill Bengt, som var vid gott mod och på gott humor.

– Vi är nu alla i chock!

Bengt var inte enbart ordförande utan lite av allt i allo i föreningen.

– Allt från att sälja bingolotter till att förhandla med kommunen, säger Bosse Persson.

Annons

Bengt Rosén var en man med visioner. När Cementa slutat bryta kalksten såg han möjligheten att utveckla något i det gamla stenbrottet.

Han ville där skapa en scen, a la Dalhalla i Dalarna, och där ordna konserter och annat, som kunde attrahera besökare.

Han bildade Amfiteaterns vänner, men planerna gick om intet.

Efter grundskolan i Götene började Bengt på läroverket i Skara. 1956 tog han studenten och fortsatte därefter att läsa juridik i Lund. 1963 tog han en jur kand.

Han kom sedan att leda familjeföretaget Rosén & Söner, som sysslade med spannmål. Det gjorde han fram till 1985.

Då kom han att på heltid bli politiskt engagerad och valdes in i riksdagen. Där satt han fram till 1995. Jordbruks- och försvarsfrågor intresserade honom speciellt och han satt med i jordbruksutskottet.

Närmast sörjande är makan Inga, född Jacobsson, döttrarna Helena, Södertälje, och Charlotta, Malmö, och hennes dotter Frida, samt syskonen med familjer.